АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ЗАБРАНЯВАМЕ СЪС ЗАПОВЕД НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ

Корнелия Нинова
23.12.2021 / 19:33

Всъщност заповедта за забрана идва от КЗП и само ограничава, но не отменя анонсираното поскъпване. Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе среща с представители на неправителствените организации в областта на потребителската защита. На срещата присъства и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който представи актуална информация относно извършената от комисията проверка по повод обявеното намерение от страна на мобилни оператори за вдигане на цените на услугите.

КЗП се произнесе, че това намерение представлява нелоялна търговска практика. Днес издаваме заповед, с която я забраняваме, каза пред медиите вицепремиерът Корнелия Нинова.

"Тя е нелоялна защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената, защото искат да го направят за 2020 и за 2021 година накуп през януари-февруари, когато излезе индексът на НСИ, да се отрази във фактурите за февруари", поясни Корнелия Нинова.

"От днес ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко - налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, т.е. да не се пристъпва към увеличение на цената", каза още Нинова.

В Министерството на икономиката и индустрията ще се постави акцент върху потребителската тема, която за управляващите ще се превърне в "изключителен приоритет".

"До ноември тази година в КЗП са подадени 21 000 жалби - това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси", посочи Нинова.

"Потребителите са потърпевшите от всяка криза в България. В същото време те не могат да се защитят сами, те са беззащитни срещу големите", допълни вицепремиерът.

Нинова допълни още, че ще бъдат създадени общи екипи със съдействието на НПО-тата, за да се работи в защита на потребителите.

Вицепремиерът съобщи, че се възстановява работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал повече от 2 години. Ще бъдат включени активно и гражданските организации в решаването на тези проблеми.

По-рано днес и председателят на КЗП Димитър Маргаритов обясни по БНР:

Колкото до заповедта за забрана, тя не е издадена от министър Нинова, а от шефа на КЗП - именно той има правомощия да нарежда на фирми да прекратят или да не допускат действия, които са в ущърб на потребителите и противоречат на нормативната база.

Новината за заповедта излезе след днешната среща на екипа на Нинова с Комисията за защита на потребителите и неправителствени организации на съвещание заради галопиращите цени на основни стоки и услуги и нуждата от по-сериозен контрол от страна на институциите.

Министърът на икономиката съобщи, че една от важните задачи на новото правителство е дефинирането на понятието "енергийна бедност", така че помощите за ток и отопление да стигат до повече нуждаещи се.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев