АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР НИКОЛОВ: ИМА 15% РЪСТ НА ПРОИЗВЕДЕНАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, СИСТЕМАТА НЕ Е НЕСТАБИЛНА

Александър Николов
23.12.2021 / 10:30

В целия регион до Унгария и за всички съседни държави цената е относително еднаква и така ще бъде, тъй като сме единен пазар. Добрата новина е, че всъщност колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така. Има 15 % ръст на последната година на произведена електроенергия, а реално в България консумацията е нараснала с 4 %, което е доста добър показател в сравнение с реалния ръст на БВП. Това съобщи в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Министър Николов: Има 15% ръст на произведената електроенергия, системата не е нестабилна

Фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави, допълни министър Николов.

По повод недоволство на индустрията, че правителството слага таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви: "Всичко възможно, което може да се направи в разумни рамки, е взето като мярка. Съвсем нормално е да има по-високи очаквания от бизнеса, но мисля, че се постига нормален баланс. Комуникацяита с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа", каза енергийният министър. По думите му, причината да има таван е, че трябва да има прогнозираност в бюджета, но и таванът подсигурява и елемент на заинтересованост и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да наблюдават цените, така че да подпомагат да не се стига до такива пикове в България.

Министър Николов допълни, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки: "Олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа - а за целия мост - от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси до реализация на самия проект и реалнио драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса".

За да започне да се балансира по-добре системата, ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи, допълни енергийният министър.

Николов не коментира наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока. Той каза само, че това не е голям проблем, но ще се въздържи да дава оценка на решения, взети от законодателния орган. Министърът допълни, че не се обмислят компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ тъй като локалният бизнес, който използва природен газ, тази цена е значително по-ниска от цените на съседни държави и средните в Европа.

Министър Николов заяви още, че наложеният мораториум не застрашава "Топлофикация София" от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство. "Топлофикация София е тема, която е неглижирана в рамките на десет години и повече. Тя е близо до технически фалит, това не означава, че дружеството ще спре да функционира и не означава че софиянци ще имат затруднения с получаваната услуга, а означава, че е крайно време да се вземат мерки от всички заинтересовани страни", посочи министърът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев