АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АНКЕТНА КОМИСИЯ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Предложението за временната анкетна комисия е на партия „Възраждане“, направено от  Костадин Костадинов
22.12.2021 / 13:53

С 93 гласа „против“, 39 „въздържал се“ и 100 „за“ депутатите отхвърлиха предложението на партия „Възраждане“ за временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване на изборите на 14 ноември т.г.

От партията на Костадин Костадинов настояваха за създаването на анкетната комисия заради сериозни съмнения за достоверността на данните от вота.

От „Възраждане“ посочиха като мотив сериозни съмнения за достоверността на данните от вота, както и че в редица протоколи на секционни избирателни комисии има разминаване на вота, отчетен от машините, и разписките, намерени в урните.

Предложението бе комисията да провери два произволно избрани многомандатни района и да изготви доклад за три месеца.

От ГЕРБ обявиха, че ще го подкрепят, защото трябва да се проверят изборните резултати, каза Радомир Чолаков.

„Машинното гласуване предизвика сериозен стрес и напрежение в обществото. Изнасяха се факти за несъответствия, да го кажем любезно така. Нека да не се притесняваме да ровим, трябва да ровим, докато изровим цялата истина за машините и какво се случи на изборите на 14-и и на 21 ноември.“

Антоанета Цонева от „Демократична България“ смята, че проверка само в два избирателни района няма да покаже обективно картината, а решението в случая според нея е реформа в изборната администрация.

„Онова, което трябва да бъде направено, е не да преброим изборния резултат… в два избирателни района, което по никакъв начин не може да бъде решение на този проблем, а трябва да започнем сериозен, съществен разговор за реформирането на изборната администрация и осигуряването на нейната независимост и освобождаване от 30-годишния партийно-квотен принцип.“

Депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ упрекна „Демократична България“, че възпрепятстват създаването на анкетната комисия, а в данните от протоколите има разминавания:

„Един колега от левия сектор се произнесе – ама то ще дойде ЦИК и ще си даде доклада. Но ние нямаме доверие на ЦИК, защото тогава в ЦИК беше мнозинството на ГЕРБ и ДПС, а сега има друго мнозинство, което също му нямаме доверие. И защото има изнесени стотици факти, че тези данни, които има като разминавания, са факт.“

Социалистите смятат, че подобна комисия не е нужна, защото след избори ЦИК винаги излиза с доклад и той ще бъде обсъден в Народното събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев