АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН ОТКАЗВА ДА ИЗПЪЛНИ РЕШЕНИЕ НА СЪДА НА ЕС, СВЪРЗАНО С МИГРАНТИТЕ

 Премиерът на Унгария Виктор Орбан Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
22.12.2021 / 08:49

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че правилата на ЕС за мигрантите са остарели, предаде АФП. Той каза още, че правителството му ще се противопостави на решение на Европейския съюз и ще се придържа към спорните си имиграционни закони.

Миналия месец висшият съд на ЕС постанови, че унгарският закон, криминализиращ адвокати и активисти, които помагат на търсещите убежище, е в нарушение на европейското право.

Дългогодишният спор относно правилата за мигрантите в Унгария означава, че тя може да загуби милиарди евро от ЕС.

Виктор Орбан обаче заяви, че Унгария не планира да променя спорните си закони.

Наречен „Законът Спрете Сорос“, по името на милиардера филантроп, когото правителството обвинява в подкрепа на мюсюлманските мигранти, законопроектът от 2018 г. забранява на хора и организации да помагат на мигранти да кандидатстват за убежище. Той също така не позволява на хората да кандидатстват за убежище, ако са пристигнали от страна, в която животът им не е бил изложен на риск.

През ноември Съдът на ЕС заяви, че като е приело закона, правителството на Орбан „не е изпълнило задълженията си“ съгласно правото на ЕС.

Високопоставени служители на ЕС заявиха, че Унгария, заедно с Полша, едва ли ще получат първия транш от парите за борба с пандемията тази година, освен ако не се ангажират с реформи за укрепване на демократичните ценности и свободната съдебна система.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев