АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ НАГРАДИ МЛАДЕЖИТЕ, СПАСИЛИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ В ПОЖАРА В СЕЛО РОЯК

Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на президента на младежите, спасили възрастни хора при пожара в Дома за възрастни хора „Топъл дом“ в село Рояк
21.12.2021 / 16:03

Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на президента на младежите, спасили възрастни хора при пожара в Дома за възрастни хора „Топъл дом“ в село Рояк

Вие не само дадохте пример за гражданска доблест, но и с вашата самоотвержена постъпка ни давате вярата, че живеем в хуманно и солидарно общество, в което човешкият живот е висша ценност, че с такива млади хора като вас България има достойно бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи Почетния знак на президента на Република България на Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов за проявената от тях смелост, съпричастност и самоотверженост при спасяването на възрастни хора от Дома за възрастни хора „Топъл дом“ в село Рояк.

При инцидента на 22 ноември в старческия дом загинаха 9 души, но 48 други бяха спасени с помощта и на четирите 15-годишни момчета.

„Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност. Гордеем се с вас!“, заяви президентът като посочи, че самоотвержената намеса на младежите е променила хода на трагичните събития, когато в нощта на 22 ноември те са влезли без страх и колебание в горящата сграда на Дома за възрастни хора в село Рояк, за да спасят живот.

Държавният глава цитира поговорката, според която за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село. „Родителите, семейството, съседите, приятелите, близките, учителите – това е здравата среда, в която се учиш да бъдеш човек и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк“, обърна се президентът към присъстващите на церемонията, сред които бяха родителите на младежите, техният класен ръководител и кметът на Дългопол.

„Благодаря на всички вас, че сте отгледали и възпитали достойни граждани на Република България! Благодаря ви, че всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност!“, заяви президентът Румен Радев като пожела на младежите да работят и да се учат упорито, за да постигнат мечтата си да станат пожарникари и полицаи и така да се грижат за сигурността, здравето и живота на другите.

По време на церемонията държавният глава подари и нови книги за читалището в село Рояк.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев