АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВ РЕКОРД НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНИ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ НАД 2000 ДОЛАРА ЗА 1000 КУБ. МЕТРА

Газ - цени
21.12.2021 / 15:50

Европейските цени на газа достигнаха във вторник нов исторически връх, след като руските доставки за Германия по големия транзитен тръбопровод "Ямал-Европа" бяха спрени и дори обърнаха посоката от запад на изток.

Потоците на газ на Запад през газопровода "Ямал-Европа" започнаха да намаляват от събота и рано във вторник спряха, след което дори обърнаха посока към изток, показват данните на германския мрежов оператор Gascade, цитирани от Ройтерс. Това означава пренасяне на газ от Германия към Полша, а не както е нормално в посока към Германия.

Някои западни политици и експерти от индустрията обвиниха Русия, че задържа доставките на газ за Европа на фона на политическото напрежение около Украйна, както и забавянето на сертифицирането на другия важен газопровод - "Северен поток 2".

Русия продължава да отрича каквато и да е връзка: "Няма абсолютно никаква връзка със "Северен поток 2“, това е чисто търговска ситуация", посочи във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан относно възможните връзки между газовите потоците на "Ямал-Европа" и "Северен поток 2".

Търговци отбелязват, че обърнатите газови потоци са дошли в момент на поредица от възходящи ценови фактори за пазара на газ, като например силното търсене от страна на електроцентрали, затворените редица френски ядрени електроцентрали и след като по-ниските температури в Европа увеличиха търсенето на газ за отопление.

Всички това доведе до нов силен ръст на цените на природния газ във вторник, като газът за Европа поскъпна за пръв път в историята над 2000 долара за 1000 кубически метра, според данни на лондонската борса ICE.

Цената на газовите фючърси на нидерландския газов хъб TTF, пък се повиши с около 10% до рекордните 172,5 евро за мегаватчас (MWh).

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев