АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБВИНЯЕМИЯТ ЗА ПРАНЕ НА МИЛИОНИ ЗА АМ „ХЕМУС“ ИСКА СРЕЩА С РАШКОВ И ГЕШЕВ

 Борислав Колев припадна в съда на 16 декември, преди да чуе решението на съдията. Снимка: БГНЕС
21.12.2021 / 13:21

Обвиняемият за пране на пари от строителството на магистрала „Хемус“ Борислав Колев поиска чрез медиите среща с вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев, за да им съобщи информация от съществено значение за разследването.

Желанието му беше предадено от неговия брат минути, след като Софийският апелативен съд замени домашния арест на Колев с постоянен.

Пред журналисти застана Иво Колев, защото брат му Борислав не бе в съдебната зала, каква възможност има, и не чу съдебното определение.

Решението – „задържане под стража“, очевидно не беше изненада за нито един от двамата братя.

Запитан каква информация от съществено значение има да каже единственият обвиняем по аферата „Хемус“, и с кого е свързана тя, Иво Колев отговори:

„Първо, аз смятам, че никой от вас тук присъстващите не си мисли, че брат ми е крайният получател на 53 милиона лева. След като се касае за такива суми и такива мащаби, си дайте сметка за хората и интересите, и влиянията, които са замесени“.

На въпрос дали искането за среща означава, че той ще каже името на хората на главния прокурор и вътрешния министър, Иво Колев каза:

„Със сигурност брат ми има информация, която е от изключително значение за разследването“.

Очаква се да се види дали ще реагират и как институциите, визирани в това изявление.

Спорът иска ли Борислав Колев да разкаже за схемата, по която са отклонявани пари за магистрала „Хемус“ стана повод за остър конфликт между прокуратурата и МВР.

От държавното обвинение се оплакаха от полицейски натиск да бъде осигурено привилегировано отношение към Колев.

От МВР отвърнаха, че Колев иска да говори, но явно прокуратурата не иска да чуе кои имена ще каже той, както за изпраните 53 милиона лева, така и докъде са стигнали тези пари.

В решението си за задържане под стража на Колев съдът казва, че той е част от „добре обмислена схема за финансови операции с престъпна цел“.

Какви точно роли са заемали различните лица в тази схема предстои да се разбере.

Борислав Колев миналата седмица припадна в съдебната зала, докато съдията четеше определението, с което се решаваше окончателната му мярка за неотклонение.

Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал хора да станат фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев