АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК ОФИЦИАЛНО ВРЪЧИ НА РАДЕВ И ЙОТОВА УДОСТОВЕРЕНИЯТА ЗА ИЗБОРА ИМ

ентралната избирателна комисия (ЦИК) връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България от произведените на 14 и 21 ноември избори Румен Радев и Илияна Йотова.
20.12.2021 / 12:26

Централната избирателна комисия (ЦИК) връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България от произведените на 14 и 21 ноември избори Румен Радев и Илияна Йотова.

Тържествената церемония започна точно в 10:00 ч. във фоайето на сградата на Народното събрание. Председателят на Народното събрание Никола Минчев присъства на церемонията и поздрави Радев и Йотова.

"ЦИК се пребори с всички предизвикателства и проведе честни и прозрачни избори. Румен Радев и Илияна Йотова постигнаха безапелационна победа. Високият резултат задължава и сега очакванията към вас ще бъдат по-високи. Нямам съмнение, че ще отговорите на надеждите на българските граждани, които желаят промяна. Законодателната власт и президентската институция ще работят заедно за благоденствието на страната ни", каза Минчев.

Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за създаване на условия за развиитето ни като свободна, демократична, просперираща европейска страна. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията.

"Изборите са фундаментът на демокрацията. От начинът на тяхното организиране и провеждане зависи легитимността на институциите и способността ни като общество да градим сами и отстояваме нашето бъдеще. ПРез тази година се проведоха четири последователни избори. Нещо повече - за първи път в нашата история в една дата проведохме избори и за парламент и за президент и вицепрезидент. Това само по себе си беше истинско изпитание както за избирателите, така и за ЦИК, като орган, който организира изборния процес, така и за цялата изборна администрация. Имаше и ред други предизвикателства. За първи път се въведе всеобхватно машинно гласуване и в страната, и в чужбина. Трябваше изборната администрация да се справя с епидемичната обстановка", каза още Радев.

По думите му е трябвало да се неутрализират редица провокация към изборния процес. "Днес можем да кажем, че тези предизвикателства бяха успешно преодолени. Искам да благодаря на всички, които организираха и проведоха тези избори за професионализма и всеотдайността", каза още президентът.

Той се обърна към всички български граждани и благодари за доверието: "Това е чест, но и огромна отговорност за пътя, по който върви България. Ще вложим всичките си усилия с г-жа Йотова, за да оправдаем това високо доверие. Ще продължим да отстояваме националните интереси, да работим за благоденствието на всички български граждани, да допринасяме за сътрудничеството и взаимодействието", каза още Радев.

В навечерието на празниците Румен Радев пожела на всички здраве, успехи и благоденствие.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев