АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧИЛИ ИЗБРА ПРЕЗИДЕНТ, СОЧЕН ЗА "КОМУНИСТ"

Габриел Борик
20.12.2021 / 09:01

Новоизбраният ляв президент на Чили Габриел Борик обеща в неделя да "разшири социалните права" в страната, но при спазване на "фискална отговорност", съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 35-годишният политик ще бъде най-младият президент в съвременната история на Чили. Той трябва да встъпи в длъжност през март.

Резултатите след преброяване на почти всички бюлетини показват, че Борич получава 56 процента от гласовете, а Каст - 44 процента.

Каст призна поражението си и поздрави своя съперник. "Току-що разговарях с Габриел Борич и го поздравих за големия му успех", заяви той в Туитър.

Приключващият управлението си президент Себастиан Пинера проведе видеоконферентен разговор с Борич, за да го поздрави за изборната победа.

"Аз ще бъда президент на всички чилийци", каза Борич.

35-годишният политик ще бъде най-младият президент в съвременната история на Чили. Той трябва да встъпи в длъжност през март.

Заклеймен като "комунист" от противниците си в поляризираната предизборна кампания, Борик стана най-младият президент на Чили. Той спечели близо 56% от гласовете срещу 44%, подадени за крайно десния му съперник Хосе Антонио Каст.

Лидерите на Куба, Венецуела, Еквадор, Боливия и Уругвай бяха първите, които поздравиха новия президент с победата. Чили още живее със спомена за президента Салвадор Алиенде, избран през 1970 г. и убит при десен преврат през 1973 г., който също бе заклеймяван като "комунист".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев