АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ НЕ ПОСТИГНА СЪГЛАСИЕ ЗА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ

 Премиерът на Словения Янез Янша, председателят на ЕС Шарл Мишел и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен - Брюксел, 17 декември 2021 Снимка: ЕПА/БГНЕС
17.12.2021 / 17:24

Европейските лидери не постигнаха съгласие за повишаващите се цени на енергията, което и възпрепятства постигане на заключения по въпроса на завършилия рано тази сутрин Европейски съвет.

Двете главни различия бяха да бъде ли включена ядрената енергия в таксономията на устойчивите инвестиции и около системата за търговия с емисии. Самият председател на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че е имало противоречия между ръководителите.

Според „Политико“ Чехия и Полша са поискали изключения от тази система. Те са на мнение, че поскъпването на разрешителните за търговия с емисии са довели до покачването на цените на тока в целия Европейски съюз. Тези твърдения обаче били отхвърлени от доста страни.

След приключването на срещата полският премиер Матеуш Моравецки написа в Туитър, че системата не работи и има нужда от реформа, в резултат на което страната му не може да допусне приемането на празни заключения.

Същевременно страни като Германия, Австрия и Люксембург не са се съгласили въпросът за таксономията да бъде включен в крайния документ. България е сред държавите, които подкрепят идеята на Франция ядрената енергия да бъде обявена за „зелена“ с всички произтичащи от това последици, включително в сферата на инвестициите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев