АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА КСНС ЗАРАДИ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Президентът говори пред пресата в началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, 16 декември 2021 г.
16.12.2021 / 20:14

Президентът ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който да бъде обсъдено отношението на страната ни към Северна Македония, както и да се търси консенсус по въпроса с всички партии в Европейския парламент. Радев каза това пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на върха на 27-те лидери на страните от Европейския съюз.

Трябва да бъде прилаган духът и буквата на двустранното споразумение между двете държави от 2017 година, каза президентът:

"Това означава конституционна защита на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата и, разбира се, европейски гаранции за необратимост на този процес. От своя страна е важно и аз ще го направя - свикването на КСНС. Важно е - и това го обсъждаме с министър-председателя, и предлагам българският парламент да инициира едно структурирано отношение с парламента на Република Северна Македония“.

Идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ набира все повече сила сред европейските лидери, особено при скока на енергийните цени, каза още президентът Радев:

"От едната страна са възобновяемите източници - голямата, зелена цел на Европа, от другата страна обаче са базовите мощности. Без базови мощности не може. Те са три основни типа - знаете ги, въглища, ядрена енергия и енергия от природен газ. За България, след като има тази визия, възможно най-дълго – 2038 - 2040 г. да се откажем от нашите въглищни централи, остава опцията като базова мощност - ядрената енергия".

На въпрос на "Хоризонт" какъв подход очаква да надделее спрямо Русия - за санкции или за диалог, президентът отговори:

"Ако продължава ескалацията, ако има агресия от страна на Русия, естествено, ще има и съответно и увеличаване на санкциите. Ако няма такива действия, аз не виждам, че ще има увеличаване на санкциите към Русия".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев