АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ГАЛЪП": ПЕТИМА ПОЛИТИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЙТИНГ

Кирил Петков и Стефан Янев Снимка: "24 часа", архив
16.12.2021 / 17:17

Основната такава фигура у нас е президентът Румен Радев (57,9 на сто доверие, 32,9 процента недоверие). Бившият служебен премиер Стефан Янев е един от политиците с положителен рейтинг (при които доверието е повече от недоверието). С по-скоро положителен рейтинг са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество, уточняват от "Галъп".

На въпрос за доверието в служебния кабинет, 50,1 на сто от пълнолетните българи посочват, че имат доверие в служебното правителство. Малко над една трета заявяват, че нямат, а 14,4 на сто не могат да преценят. Така служебният кабинет завършва мандата си с положителен баланс доверие/недоверие - което е сравнително рядко срещано при българските институции, коментират анализаторите.

Привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета "Янев", а над 80 на сто са критични. Противоположно е отношението на привържениците на БСП - над 80 процента от тях имат доверие в служебния кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят. Сред електоратите на ИТН, ПП и ДБ доверието е по-скоро високо - около и над три четвърти. Сред гласоподавателите на ДПС прави впечатление високият дял на колебаещите се - около една трета от всички запитани. Приблизително толкова е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният министър-председател Стефан Янев също завършва "на плюс". 44,7 на сто от запитаните казват, че имат доверие в Янев, 35,8 процента нямат доверие в служебния премиер, 13,8 на сто се колебаят, а останалите (5,7 процента) не са чували за него.

Стефан Янев остава и една от няколко политически фигури с положителен рейтинг (при които доверието е повече от недоверието). Основната такава фигура у нас е президентът Румен Радев (57,9 на сто доверие, 32,9 процента недоверие). С по-скоро положителен рейтинг са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество, уточняват от "Галъп".

Всички останали публични фигури у нас остават в нормалното за българската ситуация минусово съотношение на доверие и недоверие. Сред тях служебните министри се ползват със сравнително добри показатели - макар че голямата част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в краткия период, отбелязват анализаторите.

Нагласите към служебния премиер според партийните предпочитания на респондентите сa почти идентични с тези към служебния кабинет. Рязко в негативните си оценки изпъкват избирателите на ГЕРБ. По-въздържани в своите оценки са електоратите на ДПС и "Възраждане", като при ДПС отново прави впечатление високият дял на колебание. Сред привържениците на БСП личи най-сериозната подкрепа към служебния премиер - около 80 процента. Сред останалите парламентарно представени партии (ПП, ИТН, ДБ) оценките са също по-скоро положителни, като дяловете на доверието са около 70 процента от всички запитани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев