АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ПРЕКРАТИ ПРОВЕРКАТА ЗА ГРАЖДАНСТВОТО НА КИРИЛ ПЕТКОВ

 Кирил Петков
16.12.2021 / 12:54

Прокуратурата прекрати проверката за гражданството на министър-председателя Кирил Петков. Освен дали има двойно гражданство, спецобвинението е проверявало Петков и във връзка с назначенията в Българската банка за развитие в мандата му на служебен икономически министър, както и за участие във фирма.

Общо по 10 сигнала е работила спецпрокуратурата, два подадени преди решението на Конституционния съд, което установи, че Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му за министър на икономиката, и осем - подадени по-късно.

Данните на прокуратурата, свързани с Българската банка за развитие, са показали, че няма нарушение на Закона за кредитните институции затова проверката по този текст прекратена проверката.

По повод твърденията за участие във фирма и несъответствия с декларацията, подадена пред КПКОНПИ, наблюдаващият прокурор е преценил, че това не е от компетентността на спецпрокуратурата, така че ще се чака отговор от Антикорупционната агенция.

Относно гражданството е постановен отказ, защото към момента на подаването на декларацията си, той не е имал длъжностно качество, обясниха от спецпрокуратурата.

„Първо, тази декларация да се подава пред орган на власт. В случая лично аз като магистрат считам, че Президентът на Републиката е орган на власт. Но трябва декларацията да е предвидена в закон, в указ или в постановление. Конституцията е най-висшият акт, следват кодекси, закони и подзаконови актове. Конституцията не е предвидена в законовата диспозиция на чл. 313“.

Паралелна проверка е направена и в Софийската районна прокуратура, която е била сезирана от наблюдаващия прокурор. Там също са установили, че данни за образуване на досъдебно производство няма.

Случаят може да продължи, ако някой от десетте жалбоподатели реши да протестира отказа пред по-горната прокуратура.

Проверката продължи повече от три месеца по сигнал, че към момента на назначаването си за служебен министър на икономиката Петков е имал и канадско гражданство.

Решение в такъв смисъл произнесе и Конституционния съд.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев