АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. НИНА ДЮЛГЕРОВА: С ПАНДЕМИЯТА ЗАПОЧНА ПРЕХОД КЪМ НОВИЯ СВЯТ

Проф. Нина Дюлгерова
15.12.2021 / 12:00

“Всеки, който се интересува от глобална политика, няма как да не забележи, че 2021-ва година се очертава като един своеобразен водораздел, който поставя много ясни и арки граници между миналото и бъдещето. – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения.

От миналата година, когато беше обявен Covid-19 като световна пандемия, започна прехода към новия свят. Той е свързан с това, че основните мерки, които бяха унифицирани като политика с различна степен на активност и налагане, бяха свързани с два основни компонента – социална изолация и категорично включване в дигиталното пространство като образование, като работа, като обслужване, комуникация.

Вторият момент, който не трябва да се забравя – огромно количество различни видове ваксини, които в един момент бяха ориентирани към пожелателна форма на приемане. Експериментът е свързан с това – всеки ден по 24 часа да се говори колко са починалите в целия свят, разболели се и оздравели.

Миналото

През ХХI в. през последните 20 години на практика глобалното задкулисие се опита да събере в едно етнос и религия, след като обяви за глобален противник Арабския свят с ислямска идеология.

ХХI в. категорично се очертава в своите две десетилетия като т.нар. “енергиен век“, който също доведе до преструктуриране в геополитическото пространство. В момента приключва един 100-годишен експеримент, който започна от началото на Първата световна война, когато три държави от Европа – Кайзерова Германия и Руската империя и новата държава САЩ влизат в експеримента, наречен - “кой ще бъде първи“ и върху каква основа ще се развива светът.

От 2003 г. започна разпадането на Третия свят, който се концентрира в края на 2009 г. в .т.нар. “арабска пролет“.

От 2016 г можем да кажем, че започна и разпадането на третия сегмент от Студената война - Западният блок. Колкото и да се коментира, че Байдън критикува политиката на своя предшественик. Ако разгледаме нещата във външнополитически план, нищо не се е променило в контекста на основните параметри. Имаме и един нов елемент, който не може да бъде елиминиран, това е Китай

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев