АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАБЛЮДАВАЩИТЕ ПРОКУРОРИ ПО ДЕЛОТО ЗА АМ „ХЕМУС“ ИСКАТ ОТВОД ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО

В Съдебната палата брифинг дадоха прокурорите Илиана Кирилова, Иво Илиев и Десислава Петрова от Софийска градска прокуратура.
14.12.2021 / 17:50

Наблюдаващите прокурори по делото за пране на пари, отклонени от строителството на магистрала „Хемус“, са поискали да бъдат освободени от разследването.

Причината е оказаният им от служители на ГДБОП натиск, съобщиха от ръководството на Софийската градска прокуратура на специален брифинг.

От прокуратурата обявиха, че служители на ГДБОП и адвокатът на единствения обвиняем за аферата - Борислав Колев, са притискали наблюдаващите прокурори да не протестират домашния арест на Колев, да смекчат обвинението и да му разрешат да пътува в чужбина.

Натискът бил в кабинета на ръководителя на ГДБОП Калин Стоянов, заради това и в Софийската районна прокуратура започна разследване.

Заради този натиск, който изостри отношенията между прокуратурата и МВР, са депозираните отводи, по които обаче трябва първо да се произнесе Софийската апелативна прокуратура.

Ако те бъдат уважени, ще бъдат избрани на случаен принцип нови разследващи, каза началникът на софийската градска прокуратура Илиана Кирилова:

„Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на Министерство на вътрешните работи, ще се извършват в сградата, в кабинетите на прокурорите, тъй като по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват, както знаете, многократно и в НПК е записано - ръководството и надзора по тези досъдебни производства, по всички досъдебни производства.

Утре Софийският апелативен съд ще заседава по протест на прокуратурата и срещу домашния арест на Борислав Колев.

Тогава за първи път ще можем да чуем както неговата гледна, точка така и на адвоката му, който също е замесен в обвиненията за натиск.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев