АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЗАСЕДАВА ИЗВЪНАРЕДНО ЗА ГЛАСУВАНЕ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Кирил Петков
13.12.2021 / 14:16

В Народното събрание тече извънредното заседание, на което ще бъде гласуван предложения състав на новото коалиционно правителство.

В дневния ред са включени три точки – избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет, избиране на Министерския съвет.

За заседанието се регистрираха 227 от общо 240 народни представители.

За премиер е номиниран Кирил Петков.

Основен приоритет пред кабинета му е избягването на увеличението на цената на тока за битовите абонати, диверсификация и бързо изграждане на гръцката газова връзка.

Пред депутатите Кирил Петков посочи, че приоритет пред бъдещото правителство е преборване на Covid кризата, като се предлагат два варианта: доброволна ваксинация и зелен сертификат.

Той обясни, че първата заповед, която ще издаде като премиер, е в Министерския съвет да се влиза със зелен сертификат.

Нулева толерантност към корупцията и промяна в правосъдната система са сред другите приоритети пред правителството.

„Днес е важен ден да продължи промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България трябва да работим заедно. Заедно четиримата коалиционни партньори ние постигнахме общи дебати, направихме общо споразумение в 120 страници, 18 глави, за политиките, които ще са нужни за тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, заяви пред депутатите Кирил Петков.

За парламентарната група на ГЕРБ кабинетът на Кирил Петков е продължение на служебните кабинети на президента Румен Радев.

Според Десислава Атанасова управлението в последните месеци е довело до безпрецедентен хаос, политическа криза, провал в съхраняване на живота на хората в Covid кризата и провал в плана за развитие.

По-късно на официална церемония в Министерския съвет служебното правителство ще предаде властта на новия кабинет, съставен от представители на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев