АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ ЕКСТРАДИРАНЕТО НА АСАНЖ

Джулиан Асанж
10.12.2021 / 17:29

Международната федерация на журналистите (МФЖ) „решително възразява” срещу решението по делото за екстрадиция в Съединените щати на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж. Изявлението на МФЖ е публикувано на страницата му в Туитър.

„Международната федерация на журналистите решително възразява срещу това решение и ще подкрепи всички усилия, които екипът на юристите на Асанж могат да положат за обжалване на решението”, се казва в изявлението. Представителите на МФЖ призоваха президента на САЩ Джо Байдън да сложи край на многогодишното политически мотивирано преследване на австралийския журналист и да оттегли обвиненията срещу него.

Организацията подчертава, че „наказателното преследване на разобличители и разследващи журналисти като Асанж няма място в една демократична държава.

Европейската федерация на журналистите също осъди решението на британския съд за екстрадирането на Асанж в САЩ. На своята страница в Туитър представителите ѝ отбелязаха, че тази присъда „може да стане тревожен прецедент за свободата на медиите в цял свят”.

Апелативният съд на Англия и Уелс разреши в петък екстрадицията на Асанж в САЩ, а защитата на основателя на „Уикилийкс“ има право да обжалва присъдата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев