АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОЕНЕН №1 НА РУСИЯ ПРЕДУПРЕДИ КИЕВ, ЧЕ ВСЯКАКВИ ПРОВОКАЦИИ В ДОНБАС ЩЕ БЪДАТ ПОТУШЕНИ

Армейски генерал Валерий Герасимов -  началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили
10.12.2021 / 12:10

Всякакви провокации от страна на киевските власти за насилствено разрешаване на ситуацията в Донбас ще бъдат потушени, каза началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов на брифинг пред военните аташета на чуждите страни, цитиран от РИА Новости и Агенция "Фокус".

„Доставките на хеликоптери, безпилотни летателни апарати и самолети за Украйна подтикват украинските власти да предприемат драстични и опасни стъпки. Киев не изпълнява споразуменията от Минск. Украинските въоръжени сили говорят за началото на използването на противотанковите ракетни комплекси „Джевлин“ в Донбас, които са доставени от САЩ, а също така използват турски разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати“, каза той.

Според него това води до изостряне на и без това напрегната ситуация. В същото време началникът на Генералния щаб отбеляза, че информацията за предполагаемо предстоящото „нашествие“ на Русия в Украйна е лъжа, а военната дейност вътре в страната не налага уведомление.

„Страните от НАТО обръщат прекомерно внимание на движението на войските в рамките на територията на Руската федерация. Предислокацията на подразделения по време на бойна подготовка е рутинна практика за въоръжените сили на всяка държава“, подчерта Герасимов.

Европейският съюз се присъедини към милитаризацията на Украйна, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова на брифинг, цитирана от РИА Новости.

„На 2 декември Съветът на ЕС реши да отпусне 31 милиона евро за военно-техническа помощ на украинските военновъздушни сили. Тази техническа помощ по никакъв начин не допринася за мира в Донбас. На този фон преговорите за мирно уреждане са на практика в безизходица."

Дипломатът отбеляза още, че редовните срещи на Контактната група и работните подгрупи, които се проведоха на 7 и 8 декември, са приключили без резултат.

„Вместо да изпълнява задълженията по пакета от мерки от Минск, режимът в Киев просто имитира процеса, избягвайки директния диалог с Донецк и Луганск и се опитва да прехвърли отговорността за уреждането в Украйна върху Русия, в което, припомням Ви, е посредник в мирния процес“, завърши Захарова.

Вашингтон също предоставя военна помощ на Украйна. Според говорителя на Пентагона Джон Кърби, тази седмица Киев ще получи стрелково оръжие и боеприпаси - най-новата пратка от доставката на стойност 60 милиона долара, която беше одобрена от президента на САЩ Джо Байдън.

Както съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, Вашингтон е отделил повече от 2,5 милиарда долара от 2014 г. за подкрепа на украинската армия.

Проектобюджетът за отбрана на САЩ за 2022 г. включва 300 милиона долара за предоставяне на военна помощ на Киев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев