АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ЗАПОЗНАЕМ С НОВИЯ ВАРИАНТ НА КОАЛИЦИОННОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

Корнелия Нинова
08.12.2021 / 12:57

След като приключи работният ден, тепърва отиваме да се запознаем с новия вариант на коалиционното споразумение, работните групи отново да го прегледат по политики. Говорих с колегата Кирил Петков и се разбрахме, че след като го видим във варианта, в който са го изпратили, ще се срещнем с него и с г-н Василев. Нещата вървят по график.

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, предаде репортер на Novini.bg.

Попитана какъв срок си поставят за сключване на споразумението, тя заяви: "Възможно най-бързия. Както знаете, трябва да свикаме и Национален съвет. Още днес ще прегледаме новия вариант и ще решим в кой ден да свикаме Националния съвет. Искаме да се изправим пред Националния съвет с абсолютно уточнени всички детайли в споразумението. Би било загуба на време да свикваме Националния съвет и да приемем едно споразумение, което след това да се промени по искане на някоя от другите партии и ние отново да се събиране, за да коментираме техните искания".

Тя уточни, че предложения за имена на министри от БСП ще има, след като се финализира писменият документ – споразумението.

По думите ѝ никога не е било обсъждано създаването на министерство на държавните предприятия. Това беше фалшива новина или някаква интерпретация, винаги сме обсъждали министерство на икономиката и индустрията, подчерта лидерът на БСП.

В отговор на въпрос дали споразумението ще бъде подписано поотделно или ще има обща лидерска среща, Нинова каза: "Досега сме разговаряли, че лидерите на "Продължаваме промяната" подписват отделно с всяка една от партиите в коалицията. Ако се стигне до общо подписване, това за нас би било по-добре. Още в началото на воденето на разговорите ние заявихме, че е хубаво да има обща лидерска среща, едновременно да седнем и да изясним спортните въпроси, а не да си препредаваме промени в споразумението. До този момент "Продължаваме промяната" не са ни поканили на такава обща среща и до този момент знаем, че ще подписваме отделно. Ако днес има промяна, според мен е за добро".

Лидерът на БСП коментира и темата с изслушването на министъра на културата Велислав Минеков и отбеляза, че днес е първият истински работен ден на Народното събрание. "Надявам се да е последният, в който даваме този пример - и днес продължава практиката на лични нападки, процедурни хватки. Ще работим за това в 47-ия парламент друг да бъде духът. Днес щеше да е по-подходящо да се занимаваме с цената на тока, с тревогите на пенсионерите от 1 януари как ще им се преизчислят пенсиите, с тревогите на младите дали ще им се преизчисли максималния осигурителен праг", каза още Нинова, цитирана от "Фокус".

Корнелия Нинова коментира и темата с АЕЦ "Белене". "Още по време на експертните срещи се сблъскаха двете мнения. Имаше предложения изобщо да не се развива ядрената енергетика повече в България и нашето предложение да има нова ядрена мощност "Белене". В крайна сметка в проекта на споразумение записахме единодушно, че заставаме зад изграждането на нова ядрена мощност. Дали да е в Белене или в Козлодуй, поставихме да решим след анализ кой от двата проекта е по-изгоден за България и българския национален интерес", каза Корнелия Нинова. Тя посочи, че този въпрос не е от спорните.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев