АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗСЛУШВАНЕТО НА СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ В НС ПРЕМИНА ДОБРИЯ ТОН

Проф. Велислав Минеков
08.12.2021 / 11:09

Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков във връзка с казуса с вестник "Труд" и действията на изпълнителната власт премина добрия тон и прерасна в лични нападки между представители на ГЕРБ-СДС и министър Минеков.

За пръв път виждам министър да мечтае и да се държи като милиционер, какъвто и спор да има един министър на културата с една медия е редно да се решава по културен начин, без помощта на полиция, коментира Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. И отбеляза, че спорът с "Труд" в момента е в съда. С какво решение, на кой съдебен орган се опитахте да спрете излизането на един от най-старите вестници у нас, попита той.

Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен е чест, за мен е награда, аз ви благодаря. Това заяви министърът на културата Велислав Минеков в парламента по време на първото редовно заседание на новите депутати.

В началото и след прегласуване мнозинството не прие предложението на Дилов дебатът да се предава по БНТ 1 и БНР, срещу което възрази Любомир Каримански /"Има такъв народ"/. Той настоя излъчването да е по БНТ 2, както е според правилника на Народното събрание.

"Като министър в парламентарна република съм съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание на Народното събрание, но като гражданин на България и като настоящ министър на културата искам да попитам защо нямаше извънредно заседание, когато бе спрян сигналът на БНР, когато МВР и ГДБОП изземаха техника на ТВ7, защо нямаше извънредно заседание, когато беше свалено предаването на Милен Цветков, защо нямаше извънредно заседание, когато Валери Симеонов заплашваше журналисти, че ще им ритнат столчетата. Защо нямаше извънредно заседание, когато БНТ излъчи фалшива новина за бесилки и народен съд по време на протестите през 2020 г., защо нямаше извънредно заседание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести", заяви Минеков от парламентарната трибуна.

След изложението на министър Минеков от ГЕРБ поискаха председателят на парламента Никола Минчев да го изгони и той да подготви отговора си по същество.

Йордан Цонев от ДПС упрекна председателя на Народното събрание, че не е прекъснал министъра на културата. Цонев подчерта, че днешното заседание не е извънредно, а е редовно. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС попита кой води днешното събрание - председателят или Минеков.

Министерството на културата няма никакво отношение с вестник "Труд" или с друга медия, а с фирмата "Южен кръст". Не коментирам нищо по отношение на "Труд", каза още Минеков. Той обясни, че Националният институт за недвижимо културно наследство трябва да бъде преместен в сградата, защото е построена за тях, а в момента институтът разширявал функциите си.

Ще върна всичко, което Министерството на културата е загубило през годините. Тук не става дума за откраднати два етажа, за случайно откраднат хотел на морския бряг, открадната сграда в центъра на София, каза той. Всичко ще дойде там, където му е място и вие ще отидете там, където ви е мястото, заяви още министърът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев