АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

8 ДЕКЕМВРИ Е, СТУДЕНТИТЕ ПРАЗНУВАТ

Софийският университет „Св. Климент Охридски“
08.12.2021 / 10:55

Днес е празникът на студентите. Около 200 000 души се обучават в 52 висши училища в стотици специалности. В началото празникът е бил отбелязван на 25 ноември (8 дември) - денят на Св. Климент Охридски. През годините обаче 8-ми декември се превръща в празник не само на студентите в Софийския университет, а на всички студенти. По традиция това е неучебен ден.

За разлика от миналата година, когато заведения, барове, дискотеки и други обекти за развлечения бяха затворени като противоепидемична мярка, днес студентите могат да празнуват, ако притежават зелен сертификат.

Пред „Хоризонт“ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви:

„По-голямата студентска общност ще се насочи към курортите. По-голямата част от колегите имат такива зелени сертификати и те ще се насочат към курортите, най-вече към курорта Банско, Боровец и Пампорово, като десетки хиляди души отиват именно в тези курорти тази година. Другата част, която. разбира се, няма да бъде по курортите - ще бъде по родните си места“.

В Пловдив, студентите ще могат да посетят безплатно Епископската базилика на Филипопол. Идеята на институциите е да засилят интереса на младите хора към културно-историческото наследство.

В Камерната зала на Националния студентски дом тази вечер ще бъде представена книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“. Изданието е посветено на развитието на българската академична система през миналия век. Книгата е с фокус върху значими каузи и инициативи, сред които е и построяването на Национален студентски дом. Строежът започва преди 90 години и е успешен завършек на 30-годишна фондонабирателна кампания, инициирана от българската студентска младеж по онова време.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев