АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПО ВРЕМЕ НА РАЗГОВОРИТЕ С ДЖО БАЙДЪН РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ВЛАДИМИР ПУТИН ПРИЗОВА ДА НЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯ "ОТГОВОРНОСТТА ВЪРХУ ПЛЕЩИТЕ НА РУСИЯ"

Президентът на РФ Влдимир Путин
07.12.2021 / 23:46

Президентът на Русия илюстрира с конкретни примери и разрушителната линия на Киев, насочена към пълното демонтиране на Минските споразумения.

По време на разговорите с американския си колега Джо Байдън руският президент Владимир Путин призова да не се прехвърля "отговорността върху плещите на Русия" за ескалацията на ситуацията около Украйна. Това съобщи пресслужбата на Кремъл след разговорите на лидерите във вторник.

В доклада се отбелязва, че преобладаващото място в разговора е заето от проблемите, свързани с вътрешната украинска криза и липсата на напредък в изпълнението на споразуменията от Минск от 2015 г., които са безспорната основа за мирно уреждане.

„Руският президент с конкретни примери илюстрира разрушителната линия на Киев, насочена към пълно демонтиране на споразуменията от Минск и споразуменията, постигнати в нормандския формат, изрази сериозна загриженост относно провокативните действия на Киев срещу Донбас“, съобщиха от пресслужбата.

Байдън от своя страна подчерта предполагаемия "заплашителен" характер на движението на руските войски близо до украинските граници и очерта санкционни мерки, които САЩ и техните съюзници биха били готови да приложат в случай на по-нататъшна ескалация на ситуацията.

„В отговор Владимир Путин подчерта, че отговорността не трябва да се прехвърля върху плещите на Русия, тъй като НАТО прави опасни опити да завладее украинска територия и да изгради военния си потенциал по нашите граници. Насочване и разполагане на нападателни ударни системи в съседни на Русия държави“, добави Кремъл.

Лидерите се съгласиха да инструктират на своите представители да влязат в съществени консултации по тези чувствителни въпроси, обобщиха в пресслужбата на руския държавен глава.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев