АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ ОБЕЩА КОНТРАМЕРКИ ЗАРАДИ БОЙКОТА НА ЗИМНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4-ти до 20-ти февруари догодина
07.12.2021 / 10:38

Китай предупреди, че обявеният дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин от държавни служители на САЩ може да навреди на диалога и сътрудничеството във важни области. Политици от Канада, Норвегия и Великобритания отправиха призиви за бойкот на игрите.

Говорител на външното министерство в Пекин каза, че "заговорът" на Съединените щати за опит да попречи на Олимпийските игри е обречен на провал, което води до загуба на "морален авторитет и доверие". Китай ще предприеме "решителни контрамерки", каза говорителят.

Канадските власти също обмислят дипломатически бойкот на Зимните игри, съобщи представител на канадското външно министерство.

Бойкот обмисля и Великобритания, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Доминик Рааб.

Вчера Белият дом обяви, че правителствени служители на Съединените щати няма да присъстват на Зимните олимпийски игри в Пекин заради "зверствата с човешките права". Американските спортисти са свободни да участват. Политически неутралният Международен олимпийски комитет коментира, че уважава намерението на американската страна и допълни, че присъствието на правителствени представители и дипломати е чисто политическо решение. XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4-ти до 20-ти февруари догодина.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев