АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ПРОДЪЛЖАВА КОНСУЛТАЦИИТЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ В 47-ОТО НС

Президентът Румен Радев и Тошко Йорданов
07.12.2021 / 10:15

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес държавният глава ще разговаря поотделно с три от формациите в новия парламент.

Първи на днешните разговори на "Дондуков" 2 са от парламентарната група на "Има такъв народ" - една от четирите партии в евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Към тях президентът се обърна с думите:

"Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната на България! Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията, а не ги замита под килима, и съм убеден, че с опита, особено от изминалата година, вие вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното решаване. Както знаете, двете служебни правителства, които назначих по силата на Конституцията, стабилизираха страната, но и показаха, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България. Убеден съм, че ангажиментът, който поехте - за търсене на баланс и партньорство в едно бъдещо управление и то основани на знанието и на почтеността - са изключително важни в една политическа среда, в която често произволът, невежеството и арогантността са вземали връх, така че вашето участие в тези консултации е важно!".

От „Има такъв народ“ декларираха, че ще работят за излъчването на редовно правителство и ще бъдат лоялни партньори, ако и останалите три парламентарни сили, с които преговарят за бъдещо управление, са такива. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов каза:

"В момента е изключително важно да се надмогне личното его, включително и човек, и една партия, трябва да направят необходимите компромиси в името на по-голямата цел. Така или иначе моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят също това, да постигнем необходимите компромиси, необходимите цели да уточним, необходимите стъпки, за да има нормално правителство и страната да започне да се нормализира, защото в момента все още нещата не стоят по този начин".

Дали партия "Има такъв народ" ще има вицепремиер ще е ясно при подписването на коалиционното споразумение, обяви Любомир Каримански от ИТН след консултациите:

"Както знаете, нещата са достатъчно динамични. Днес ще имаме среща и на парламентарната група, и на експертите, и ще бъда обсъдени всички възможни програми, които са приложени, за да видим дали това са финалните и след това за самото коалиционно споразумение. Ние не сме казали, че има разминаване. Просто трябва да преценим всичко, което е написано вътре, още веднъж".

Каримански не потвърди, че партията му ще разполага с трима министри във следващото правителство. Това на което ще държат от партията на Слави Трифонов е почтеността , бе заявено още .

Има ли надежда за стабилно управленско мнозинство? Отговор на този въпрос се очаква и от обединението "Демократична България", чиито представители ще бъдат втори на днешните консултации при президента. Формацията преговаря за участие в бъдещ кабинет. Председателят на парламентарната група Христо Иванов:

"Ние ще дадем своя принос за съставяне и излъчване на правителство. Как точно ще го направим, зависи от преговорите. Освен отстояването на нашите приоритети, на програмите, които имаме, е добре да си спомняме понякога, че можем да помогнем, правейки крачка настрани, ако не и назад".

Последната среща на президента в рамките на политическите консултации е с представителите на "Възраждане". Председателят на групата Костадин Костадинов:

"Започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното и е крайно време българската политика да бъде направлявана от достойни мъже".

След политическите консултации със седемте партии предстои президентът да реши кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев