АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДО СРЕДАТА НА СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА СЕ ОЧАКВА ПАРТИИТЕ ДА ПОДПИШАТ ЗА УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ

Кирил Петков в кулоарите на парламента
03.12.2021 / 17:44

Събота и неделя предстоят интензивни преговори за съставяне на коалиционното споразумение между четирите преговарящи партии за формиране на правителство. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в кулоарите на парламента. Ако преговорите са успешни, подписването на споразумението се планира за началото на следващата седмица. Едва след това ще бъдат коментирани имена на министри:

"Над 180 страници в момента изглежда. В смисъл - голям документ е. Трябва да да го циркулираме между всичките партии, всеки да каже - да, това е финалният документ и да се подпише. Ако не уикенда, да бъде първата половина на следващата седмица най-късно. В момента всички спекулации по медиите вкарват непродуктивен шум в системата".

Кирил Петков отрече да има договорена формула за квотно разпределение на министерските постове:

"Искаме всяка от групите да се чувства пропоционално представена в правителството. Вярваме, че устойчиво е това правителство, в което всеки има участие с най-добрите си експерти по области, които в момента са важни за България".

Петков потвърди пред БНР, че той е номинацията на партията си за премиер.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че във вторник ще бъде свикан Националният съвет на партията, за да се произнесе по споразумението и определи срокът за подписването му следващата седмица за реалистичен:

"Първо изчистване на политиките в коалиционното споразумение. След това - отговорностите по министерства и на трето място - имената.

Виктория Василева от ИТН и Владислав Панев от ДБ бяха категорични, че ще изпълнят поетите ангажименти и ще подпишат коалиционното споразумение.

"Доколкото се подготвя доста подробно коалиционно споразумение, според мен ако то обхваща всички мерки, които трябва да бъдат взети и евентуалните коалиционни партньори са съгласни с тези мерки, то тогава не виждам защо да не опитаме", каза Панев.

"Ние сме последователни хора в това отношение. Ще си спазим ангажиментите", декларира от своя страна представителката на ИТН.

Кирил Петков отрече спекулациите за поста министър на спорта към Димитър Бербатов:

"Единственото, което искам да кажа по неговата тема, е, че го подкрепям в неговата жажда да вкара прозрачност и правила в неговия сектор по същия начин, както и ние се опитваме да направим същото тук".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев