АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЩЕ ИМА ЛИ ДЕМОКРАЦИЯ СЛЕД COVID

Демонстранти срещу мерките и зелените сертификати в Италия. Надписът на плаката гласи: „Голямата съпротива“, зачертавайки термина „Голямото зануляване“, станал известен от изявленията на шефа на Световния икономически форум в Давос Клаус Швааб
01.12.2021 / 11:23

Днес ще бъдат представени резултатите от проекта „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели“. Това ще се случи по време на дискусията „Ще има ли демокрация след Ковид-19?” Изследователският проект обединява усилията на юристи и анализатори на общественото мнение.

Реципрочността и пропорционалността на мерките спрямо здравните нужди могат да проверят главно съдилищата при подаване на жалби срещу мерките, отбеляза пред БНР доц. д-р Симеон Гройсман, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В България съдилищата по-скоро се съгласиха с мерките. Настъпиха тенденции заповедите на министъра на здравеопазването да не бъдат проверявани от ВАС, посочи Гройсман.

„Остава чувството, че съдилищата се съгласяват с абсолютно всичко, просто защото нямаме друг вариант.“

Доц. Гройсман обърна внимание върху множеството жалби, адресирани до ВАС, за които в контекста на динамично отменяните заповеди по времето на разглеждането им на заседание съдът вече отчита липса на правен интерес и делото се прекратява.

„Така няма реално разглеждане на мерките.“

Правим нещо като спешна история на случващото се, проектът е замислен като своеобразна социологическа и правна археология, обясни в предаването „Преди всички“ изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.

Той акцентира върху легитимността – какво накара хората да слушат и да изпълняват или да не слушат и да не изпълняват, какво накара хората да слушат един и да не слушат другиго или да слушат някого повече.

По думите му по всичко личи, че „тази ситуация е тук, за да остане“:

„Ние ще трябва да се научим да се адаптираме и да живеем мъдро редом с нея, което означава да се опитваме максимално за възстановяваме нормалния начин на живеене. Без илюзията, че уютно някак си ще се затворим и нещата ще се решат или някой друг ще ги реши. По всичко личи, че нашият западен свят като цяло направи доста грешки тук.“

В момента има две крайни гледни точки, подчерта социологът.

„Една, която претендира за абсолютна научност, експертност и истина, ама толкова претендира, че чак малко плаши. И друга, която е на другия край, с конспиративните теории и със зловредните влияния на дезинформацията. На мен ми се ще разговорът да остане в средата – да се говори за ваксините, да се случва ваксинацията, да се изпълняват мерките, доколкото е възможно и в същото време да не забравяме да мислим накъде въобще е тръгнал нашият свят. Попадайки в улея на ежедневната експертност, ние като че ли забравяме погледа отгоре, а погледът отгоре показва доста плашещи неща за посоката, която обществата ни са взели.“

Продължителността на пандемията ще покаже дали навлизаме или вече сме навлезли в нов етап, заяви Симеон Гройсман. Според него можем да говорим за вълна на ограничаване на важни права в борбата с пандемията.

Назад във времето големите проблеми за демокрацията винаги са настъпвали при подобни големи кризи, подчерта преподавателят.

Първан Симеонов изтъкна промяната в общественото мнение - от голямо одобрение на мерките и управлението на кризата в самото ѝ начало до пълното им отричане, или т.нар. ефект на махалото. Той се спря върху решенията, които се вземат в синхрон с общественото мнение и допълни, че анализът им трябва да се прави на по-късен етап.

„Не съм убеден, че и другият подход е винаги правилен – по-западният, по-стриктният. По принципа на варенето на жабата от една година нещата ескалират плавно. Ние вече говорим за свободата си. Преосмисляме неща, които смятахме за почти аксиоматични преди година и половина. Преди година и половина се говореше, как ваксинациите ще бъдат своеобразен край на всичко, далеч не само символен край. Сега се оказва, че не е точно така. Или пък говорехме как всичко това ще е доброволно, не задължително, зеленият сертификат освобождава. Сега чета, че в някои държави няма никакво значение дали имаш зелен сертификат. Втората ваксина вече се оказва малко. Тоест лека-полека достигаме до ситуация, в която започваме да си говорим неща, които допреди няколко месеца ни се струваха невъзможни.“

В Астрия беше въведен поредният тежък лодаун и заявена задължителна ваксинация от февруари 2022 г.

Първан Симеонов призова да огледаме картината като цяло, отвъд медицинските детайли.

„Да погледнем политически какво става със сигурността за здравето ни и със свободата две години по-късно.

Всичко това, което ни се случва в момента, може да ни направи други хора и други общества.“

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев