АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ НА ГЪРЦИТЕ НАД 60 ГОДИНИ ИЛИ 100 ЕВРО ГЛОБА НА МЕСЕЦ

Ваксинация
01.12.2021 / 11:02

До 15 януари гърците над 60 години трябва да си поставят поне първа доза от ваксините. След тази дата ще плащат административна глоба по 100 евро на месец. Средствата ще се използват за подпомагане на здравната система.

Премиерът Мицотакис обоснова причината за тази мярка с факта, че много от случаите с фатален край са в тази възрастова група:

"От 580 хиляди неваксинирани наши съграждани на възраст над 60 години за съжаление само 60 хиляди се ваксинираха през ноември. Основно хоспитализираните с тежки симптоми са на възраст над 60 години. За съжаление много от тях губят живота си."

"Това е решение, което лично ме измъчва. Чувствам обаче по-голяма отговорност да застана до най-уязвимите, дори и те да са временно нещастни. Нямам абсолютно никакво съмнение, че нашето политическо решение ще спаси човешки животи", каза Мицотакис пред репортери.

Решението идва скоро, след като Гърция въведе нови ограничения за неваксинирани граждани, за да ограничи по-нататъшното разпространение на коронавируса.

Всички гръцки граждани ще получат безплатно два теста преди Коледа и Нова Година, реши Министерският съвет в Атина. След празниците отново ще се тестват, за да се установи разпространението на пандемията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев