АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС ПОДКРЕПЯ СЗО ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ ЗА СВЕТОВЕН ПАНДЕМИЧЕН ПАКТ

Световна здравна организация
29.11.2021 / 15:59

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че Световната здравна организация изисква надеждно финансиране с по-високи дарения от държавите членки и тя подкрепи започването на преговори за обвързващо международно споразумение за предотвратяване на пандемии - световен пандемичен пакт, предаде Ройтерс.

Меркел се обърна към здравните министри в началото на специална асамблея на СЗО, след като 194-те държави членки на организацията постигнаха предварителен консенсус за преговори за бъдещо споразумение за предотвратяване на пандемии и за преодоляване на пропастта между страните, водени от Европейския съюз и Съединените щати.

"Докато говорим, световната общност е изправена пред заплахата от нов, силно предаващ се вариант на Covid-19 - Омикрон", посочи от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на тридневните преговори, които се очаква да приключат в сряда с приемането на проекторезолюция за започване на преговори.

Според шефът на ЕК новооткритият вариант на коронавирус Омикрон е заплаха за световната общност.

Фон дер Лайен заяви, че не трябва да има "застой" в отговора на пандемията, като добави, че пред Европейския съюз все още стоят за решаване спешни задачи. Освен това тя определи Covid варианта Омикрон като "силно предаваем".

Урсула фон дер Лайен също така благодари на учените от Южна Африка за идентифицирането на варианта, отбелязвайки, че светът се учи как да реагира правилно на нововъзникващите варианти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев