АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПАД НА COVID ВЪЛНАТА У НАС, ПРЕДСТОИ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ЗОНА

 Стойчо Кацаров
26.11.2021 / 15:00

Епидемичната обстановка в България постепенно се подобрява по всички показатели - новозаразени, хоспитализации и смъртност. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров и прогнозира, че вероятно още утре ще излезем от тъмночервената зона. Заедно с други експерти от Министерство на здравеопазването дадоха пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната.

"Намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада", обясни проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.

Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. "Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират", смята тя. Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл. Междувременно Здравното министерство взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди, допълни министър Кацаров.

Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни Кацаров. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано - могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели, обясни той.

"Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година", каза още министър Кацаров.

По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, допълни той.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров.

Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса, подчерта той.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

"За мутанта още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни. Мисля, че е много рано да се коментира", заяви проф. Мира Кожухарова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев