АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АФРИКА ПОЧТИ НЕ Е ПОСТРАДАЛА ОТ COVID-19 И УЧЕНИТЕ НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ ЗАЩО

Коронавирус - Африка
24.11.2021 / 14:54

Смъртността от COVID-19 пандемията в страните на Африка, намиращи се южно от пустинята Сахара, които са известни като Черната Африка, е многократно по-ниска в сравнение със Северна и Южна Америка, Европа и Азия. Към днешен ден учените не знаят защо се получава така.

Нека да се спрем на Зимбабве. Това е държава с население 16 милиона души. Благодарение на различните благотворителни организации страната е направила немалко тестове – около 1,6 милиона. При това по броя на починалите от новия коронавирус на един милион души, Зимбабве е на 128 място в света. Тоест, ситуацията там е по-зле в сравнение с Япония и Сингапур, но е много по-добре отколкото в Канада, Турция, Армения и Монако. Тази държава е почти 20 пъти по-добре в сравнение със страните рекордьори по COVID-19 смъртност – Мексико и България.

Най-много заразени от новия коронавирус държави на този континент са по-развитите от гледна точка на икономиката страни. Това са ЮАР (със своя собствен южноафрикански щам), Мароко, Египет, Либия и Тунис. В тях живее около 18% от населението на континента (217 милиона от общо 1,2 милиарда), но именно там са една трета от случаите със заразяване от COVID-19 и повечето починали от тази болест. Защо става така? Учените и досега си задават този въпрос, но някои от последните изследвания и анализи водят до един твърде странен извод…

Замбия, Габон, Малави, Руанда, Кения, Етиопия, Конго, Ангола – независимо колко тестове се правят в тези страни, те си остават в края на списъка със смъртни случаи на 1 милион души. При това темповете на ваксинация в тези държави, както се и очакваше, са много ниски – засега са ваксинирани по-малко от 7% от населението в сравнение с европейските 57% и южноамериканските 56%.

Медиците не могат да достигнат до консенсус по повод тази твърде загадъчна ситуация. Разбира се, предложени бяха редица хипотези, които се опитват да обяснят тази съвсем ниска смъртност в Тропическа Африка. Първият аргумент, за който всички веднага се сещат, е че тези страни нямат достатъчни възможности за диагностика на това заболяване. Ето защо броят на заболелите банално се занижава.

Само че доктор Джон Нкенгасонг (Dr. John N. Nkengasong, MSc, PhD), ръководител на африканския Център за контрол и профилактика на заболяванията обръща внимание, че самият факт, че болниците от този регион изобщо не са препълнени с COVID-19 пациенти, както е в САЩ и Европа, напълно изключва тази хипотеза.

Известно е, че в Черна Африка няма много добра система за регистрация на смъртността и точността там е твърде ниска. Първоначално учените бяха на мнение, че смъртните случаи от COVID-19 просто не се регистрират и се класифицират като някаква друга категория. Но от тази теория медиците също се отказаха, понеже няма каквито и да било пикове на смъртността. Всичко е в рамките на стандартните положителни и отрицателни вариации както обикновено.

При това съвсем слабото влияние на новия коронавирус се вижда не само по статистическите данни, но и в реалността. Местното население въобще не се вълнува от този вирус и никой не е и чувал за починали хора от него. В Зимбабве официално са разрешени всякакви политически митинги и концерти, всички обществени заведения са отворени. Един от местните жители Нияша Нду заяви пред изданието AP NEWS следното: „Разбрахме, че този вирус се е махнал от нас когато за последен път чухме, че някой е починал от COVID-19. Нося маска върху лицето си, само за да защитя парите в джоба си. Полицията глобява и взема подкупи, а аз не искам да губя пари като не си слагам маската“.

През изтеклата една седмица в Зимбабве бяха регистрирани само 33 нови случаи на заразени от COVID-19 и 0 починали. Това съответства на общия тренд: данните на Световната здравна организация показват, че от месец юли до днес броят на COVID-19 инфекциите непрекъснато намалява.

Когато новият коронавирус се появи за първи път СЗО се страхуваше, че пандемията ще обхване цяла Африка и ще убие милиони хора. Там няма апаратура за интубиране и изкуствено дишане, няма нормални условия. Здравеопазването на тези страни изобщо не е готово за подобен вирусен удар. Но прогнозирания от медиците катастрофален сценарий така и не се състоя.

Вафаа Ел-Садър, който е ръководител на катедрата за глобално здравеопазване в Колумбийския университет заяви: „В Африка се случва нещо загадъчно, което изцяло обърква учените. Там няма ваксини и ресурси за борба с подобен вирус, каквито има в Европа и САЩ, но те по някакъв начин се справят много по-добре от тези развити държави“.

Причините

Изследванията на тази аномалия вече са много, като всички данни и анализи потвърждават тази странна ситуация.

Основният извод, до който стигнаха учените е, че изключително важна роля е изиграло по-младото население на този континент. Повечето починали от новия коронавирус са на възраст 65 години и нагоре. Средната възраст в страните от Америка, Европа и Азия варира от 32 до 43 години. Страните от Черна Африка са много по-млади – средната възраст там е 18 години. Освен това, населението там не е така плътно, а хората прекарват повечето си време навън, на чист въздух. Може би това им е помогнало да избегнат страшните COVID-19 последствия.

Учените изучават и другите възможни фактори, които биха могли да обяснят тази аномално ниска смъртност. Включително генетиката, преболедувани заболявания или удивително ефективните местни ваксини, които се използват за борба с други болести.

Има и още една причина: местните власти са свикнали да сдържат избухването на различни заболявания и цялото население, особено медицинските работници, се отнасят към това изключително сериозно. Тези страни се справиха с Ебола, ежедневно се борят с маларията и полиомиелита. Ето защо културата по отношение на болестите е малко по-различна – хората са готови да търпят неудобствата, а чиновниците разбират какви са мащабите на опасността.

В крайна сметка тези африкански държави реагираха по-решително в сравнение с редица страни на Европа и Америка. Така например, Мали затвори своите граници още преди там да се появи новия коронавирус. 40 африкански страни още от самото начало прекратиха всички полети от Китай, а след това изцяло затвориха своите граници.

Ако се вгледаме в Либерия, която сериозно пострада от Ебола през 2014 година, то тогава тази страна имаше 50 лекари на 4,3 милиона население. Сега тя разполага с хиляди обучени и добре организирани доброволци, които са натрупали опит от предишната борба с вируса. След появата на COVID-19 те бяха веднага извикани и за няколко дни разпратиха в цялата страна информацията за това какви точно действия се изискват от всеки жител.

Тези страни не се притесняваха да въвеждат изключително строги локдауни. В продължение на десетина дни след като в Кения бе регистриран първия случай на заразяване от COVID-19, страната затвори всички училища, всички туристи бяха изпратени на задължителна карантина, а събирането на много хора на едно място бяха забранени. Нигерия, която е най-гъсто населената страна в Африка, въведе забрана за пътувания и полети към и от другите държави, като едновременно с това въведе вечерен полицейски час. Почти всички сухопътни граници на тази страна бяха затворени от месец август 2019 година с идеята да се намали контрабандата и това явно също е помогнало в борбата с COVID-19 пандемията.

Мощният имунитет

Според друга теория на учените, ниската смъртност в тези африкански страни се дължи предимно на предишните контакти на местните жители с други коронавируси. Едно от изследванията показа, че хората които са били подложени на въздействието на ендемичните коронавируси са с по-ниска вероятност да починат в сравнение с тези, който дотогава нито веднъж не са били подлагани на тяхното въздействие. В някои селски райони на Африка взаимодействието на човека и прилепите, включително тяхното използване като храна, е нещо съвсем обичайно, което навярно също е намалило въздействието на новия коронавирус.

Медицински специалисти, работещи в Уганда, споделиха, че са забелязали, че пациентите, които са преболедували или боледуват от малария, не заболяват тежко от COVID-19 и при тях почти няма смъртни случаи от тази болест.

Джейн Ахан, която е старши научен съветник в консорциума за малария заяви, че съвсем неочаквано маларията оказва своеобразен защитен ефект. Според нея, заразяването с малария принуждава имунната система да работи с повишено натоварване и в крайна сметка болните от COVID-19 нямат повредени кръвоносни съдове и алвеоларни стени, и при тях изобщо няма пневмония.

От началото на този месец започна да се проверява хипотезата, че на Африка изключително много е помогнала столетната БЦЖ ваксина, която широко се използва в този континент за борба с туберкулозата. Вече е доказано, че БЦЖ е ефективна при проказата, язвата на Бурули и някои вирусни респираторни заболявания. Вече по научен път бе потвърдено, че държавите, в които е правена ваксина срещу туберкулоза, имат много по-ниски пикови показатели на смъртността от COVID-19. Но тази корелация все още не означава причинно-следствена връзка и са необходими много повече данни.

Като потенциални причини за ниската смъртност от COVID-19 в Африка се посочват още и следните причини:

В този континент броят на диабетиците и хипертониците е рекордно нисък, а те са в зоната на риска

Високата средна температура в региона. Според учените, понижаването на средната температура с 1 °C води до увеличаване на броя на активните COVID-19 случаи с 3,8%. Само че в Колумбия и Бразилия високата температура с нищо не помогна. Тоест, има и някакви други фактори

По малко са хората, живеещи в гъсто населени градове, както и слабото общуване между градовете в Африка

Потенциалните причини могат да бъдат много, но изводът е един. В Африка на юг от Сахара живее 15% от световното население. Само че по данните на СЗО, смъртността в тези страни е едва 3% от световната глобална смъртност. За сравнение Америка и Европа имат тъжен дял от съответно 46% и 29%.

В Нигерия, която е най-гъсто населената държава на Африка, има регистрирани 3000 починали от COVID-19 на 200 милиона население. В САЩ подобно количество летални случаи се регистрират на всеки два-три дни.

 

 

 

Ниската смъртност позволи на нигерийците да въздъхнат с облекчение.

„Казваха ни, че по улиците ще има трупове и всичко ще бъде ужасно, но нищо такова не се случи“ – каза Ойевале Томори, вирусолог от Нигерия, който е член на няколко комисии на СЗО.

Според неговите думи на Африка дори няма да се наложи да ползва толкова много ваксини, колкото на западните страни. Тези африкански държави дори възнамеряват да се откажат от част от доставките на ваксини срещу COVID-19, за да не пропадат напразно медицински ресурси.

Това са в основни линии предложените към днешен ден научни теории за ниската смъртност в африканските държави на юг от Сахара. Необходими са още данни, за да се открие причината за ниската заболеваемост в тези страни. Все още е невъзможно по научен път да се обясни какви са причините за това, но ситуацията постепенно се прояснява.

Използвани са материала на MARIA CHENG и FARAI MUTSAKA, както и други източници

Даниел Десподов

www.kaldata.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев