АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

97 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА ШЕСТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК В СЛИВЕН СЕ ОТБЕЛЯЗВАТ ДНЕС

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен промяна
23.11.2021 / 14:29

Днес се навършват 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те - оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си - „На тези, които завинаги останаха по бойните полета“.

В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.

На днешната дата - 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода", с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка. В тези исторически събития тяхната човешка саможертва е пример за възпитание на младите хора в дух на родолюбие и патриотизъм.

Във връзка с породения риск от саморазрушение, Община Сливен предприе спешни мерки за възстановяване на паметника. Миналата година приключи най-неотложният етап - отливането на реплика на фигуралната композиция на паметника. Бетоновата фигура беше демонтирана и съхранена в РИМ „Д-р Симеон Табаков“, а на нейно място беше монтирана излятата от месинг.

„Благодарим на дарителите, с чиято финансова подкрепа възстановителните дейности бяха обезпечени. С набраните средства от дарителската сметка за паметника, множеството благотворителни инициативи, заделените средства от бюджета на Общината и материалната подкрепа за отливката на Министерството на отбраната, успяхме да приключим първия етап от реставрацията“, коментира кметът Стефан Радев. По думите му предстоят още възстановителни дейности и оформяне на архитектурно-художествената среда около паметника.

Желаещите да се включат в благотворителната кампания могат да го направят на посочената дарителска сметка.

Общинска банка АД – Сливен

BG03SOMB91308428713744

BIC SOMBBSF

Код за вид плащане-44 51 00

Пресслужба на община Сливен

Още снимки от новината

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев