АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРСКОТО МВНР ПРИВИКА БЪЛГАРСКИЯ ПОСЛАНИК В АНКАРА

Ангел Чолаков
19.11.2021 / 08:51

Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков е бил извикан на спешна среща в Министерството на външните работи на Турция късно снощи за разговори. На срещата с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България и пренасочват избирателите по време на българските избори. Това съобщи официалната телевизия на страната ТРТ, съобщава БНР.

На срещата с българския посланик в Анкара, турската страна е изложила позиция, в която привикването на турската посланичка в българското Външно министерство и “поставянето на дневен ред на неоснователни твърдения от страна на българските институции било посрещнато с неразбиране”. Било посочено, че Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика. На посланик Чолаков, е била връчена нота, съобщи още ТРТ.

По-рано в четвъртък българското външно министерство извика извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок, във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 г., включително предстоящия втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 г.

По време на срещата между постоянния секретар на МВнР Иван Кондов и посланик Айлин Секизкьок българската страна обърна внимание за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.

Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев