АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОЯН ПАНЧЕВ: ИЛИ „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ЩЕ СТАНЕ ПО-ГОЛЯМА ПАРТИЯ, ИЛИ ДРУГИ ПАРТИИ ЩЕ СЕ ДОБЛИЖАТ ДО НЕЯ

Стоян Панчев
18.11.2021 / 10:49

Влизането на партия като „Възраждане“ в парламента не е само моментна конюнктура, каза в интервю за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (EКИП).

„Или „Възраждане“ ще стане по-голяма партия или други партии ще станат по-близки като виждане до „Възраждане“. Това е процес, който тече и е много по-голям от някакви моментни теми на сблъсък. Голямата разделителна линия: космополитно мислене – националистическо мислене, национално мислене, ще се претворява в нови такива сблъсъци като Covid. Ковид е просто един симптом, ще има много други такива“, прогнозира той в предаването „Преди всички“.

Панчев се позовава на теорията за политическото пренареждане, според която на около 40-50 години основната разделителна линия между различните партии и групи в едно общество се сменя, което води до сътресения в политическата система – възникване на нови партии и изчезване на други. Този процес тече още от 17 век в най-старите парламентарни системи и в страните с управление от западен тип, поясни той.

„Брекзит беше симптом на това, избирането на Тръмп беше симптом на това. В различните страни то се случва с различна скорост и съвсем естествено е да очакваме нещо подобно и в България.“

Когато повечето партии са със сходни позиции и „нямат гигантски различия на тема идеология, на тема виждане за света, то най-вероятно предстои нещо ново да навлезе в системата и да преобърне това статукво“, коментира експертът.

Според Панчев тласък на промените дават сблъсъци по ключови въпроси, по които в политическата система цари единодушие, но в останалата част от обществото преобладава абсолютно различно мнение.

„Първият такъв сюжет беше Истанбулската конвенция. След това – по въпроса с еврото. Сега очаквам – това ще е сигнал, че теорията за пренареждането важи и в нашия случай – ако се окаже, че партиите също започват да си сменят мнението по този въпрос. И последното нещо беше влизането на „Възраждане“ в парламента, която е изцяло на друго мнение от останалите партии по редица въпроси, включително този въпрос с ваксините и пандемията. Отново има една голяма дупка – значителна част от обществото е скептично настроена и към мерките, и към ваксините, в същото време имахме един голям консенсус в повечето партии по този въпрос, който най-вероятно ще започне да се чупи в следващите години, ако пандемията остане по-дългосрочно в общественото пространство.“

„Дали ще бъдат наложени мерките или не, зависи от разпределeнието на силите. Но аз съм сигурен, че ще има партии, които досега са били или пасивни, или подкрепящи тези мерки, които ще заемат нови позиции. Това го видяхте дори в краткия диапазон, в който бяха въведени зелените сертификати. Моето очакване е, че вследствие на това пренареждане много повече партии ще се ориентират към тази част от обществото, която не е била представена до този момент – тези хора, които са против ваксини и т.н.“

За западния свят в последните 40 години основната разделителна линия е повече или по-малко държава в икономиката, капитализъм срещу социализъм. Сега навлизаме в нова фаза – разделителната линия ще бъде свързана с идентичността, посочи Панчев. Той поясни, че местната и националната идентичност ще се противопоставят на космополитната интернационалистка идентичност, като при нас това ще се изрази и по въпроса за Македония.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев