АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДО КРАЯ НА ДЕНЯ ЦИК ЩЕ ОБЯВИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

ЦИК
16.11.2021 / 08:27

До края на деня Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Очаква се и решението й за балотаж на 21-и ноември. В ЦИК продължава приемането на документацията от районните избирателни комисии. При 99,51 процента обработени протоколи в районните комисии става окончателно ясно, че в 47-о Народно събрание ще влязат седем политически формации. Най-голямата ще бъде партия „Продължаваме промяната“, която получава 25,65 процента от гласовете. Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова е подкрепена от 49,45 на сто от гласувалите, а Анастас Герджиков-Невяна Митева - от 22,85 процента.

Обобщените данни показват, че на второ място след "Продължаваме промяната", се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 22,8 на сто от гласовете, трети са ДПС с 12,9 на сто. Следват БСП - с 10,3; "Има такъв народ" - 9,5; "Демократична България" - 6,3; и "Възраждане" - с 4,9 на сто от гласовете.

Още снощи говорителят на ЦИК Росица Матева апелира всички районни избирателни комисии да предадат максимално бързо книжата си, за да се направи повторното въвеждане на резултатите от протоколите в ЦИК.

"Разбира се, това ще бъде направено приоритетно с резултатите от гласуването в изборите за президент и вицепрезидент".

За 11 часа днес е насрочено заседание на ЦИК, на което комисията ще трябва да вземе решение.

"Да обяви ще има ли президент на първия тур на изборите или ще бъде насрочен нов избор следващата неделя и се надявам наистина, ако районните избирателни комисии навреме предадат в ЦИК всички протоколи и резултати, да можем по рано през деня да вземем това решение".

До четвъртък ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от вота за народни представители. ЦИК обявява имената на избраните народни представители не по късно от седем дни след изборния ден.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев