АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ: СЛУЧАЯТ С КИНО "ВЪЗРАЖДАНЕ" - ТРАДИЦИОНЕН КРИМИНАЛЕН АКТ С ДЪХ НА КОРУПЦИЯ

Проф. Велислав Минеков
09.11.2021 / 17:25

"Традиционен криминален акт с дъх на корупция. Този акт стана твърде популярен. Това се върши с цел - всеки един обект да отпадне от списъка с паметниците, за да се застрои по волята на неговите стопани. Тази традиция започна преди 20 години. Надявам се полицията да разбере какво се е случило и щетите да се насочат към собственика, той да възстанови всичко до последните керемида и тухла".

Това коментира пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков във връзка с пожара в бившето кино "Възраждане" в София.

По думите му "бедата е в тенденцията за унищожаване на нашата история".

"Ние се разделяме безкомпромисно с историята си. Наблюдаваме явления, от които трябва да сме изключително възмутени. Това се случва не само в София - унищожаването на паметници, такова дори в архитектурни резервати. И това пак го дължим на едни неясни бизнес предприемачи".

Министърът е категоричен, че това не е дело на клошари. "Защо собственикът не е направил тази сграда недостъпна", попита той.

В предаването "Нещо повече" проф. Минеков допълни:

"През последните години Институтът за недвижимо културно наследство беше почти унищожен. Точно за да се извършват такива безобразия. Това беше една от целите. Претрупан с документи и работа, Институтът се движи бавно при всяка една преписка, становище. През това време се извършваше неясна търговия, държавата продаваше на частни лица, някои изчезнаха. Винаги собствениците отсъстват. Това е криминална традиция".

Министърът подчерта, че ще предложи отнемане на имота в полза държавата, в случай че не е охраняван и е допуснато разрушаване.

"Трябва да има промяна в закона, ще настоявам да се вземат всички мерки. Трябва да говорим за това систематично унищожение на нашата история".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев