АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОДИТЕЛИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТЕСТВАНЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ

Протест
09.11.2021 / 08:51

Очаква се Министерството на образованието и науката да представи обобщените данни за това какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани за коронавирус.

В заповед на министрите на здравеопазването и на образованието се посочва, че учениците от 1 до 4 клас ще се тестват в училищата два пъти седмично, само ако родителите на най-малко 50 % от учениците са съгласни, а децата на тези, които не са, ще се обучават в електронна среда.

Родители и учители излизат на протест пред Министерския съвет срещу тестването на децата като условие за присъственото им обучение.

Организаторите на протеста посочват, че децата им не са опитни зайчета, че учителите не са медицински специалисти и че родителите не са лаборанти. Демонстрации на родители имаше вчера в Бургас и Раковски.

Близо 500 училищни директори поискаха тестването на учениците да се прави от родителите в домашни условия. С подобна позиция излязоха синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и консултантът на Столична община Тодор Кантарджиев.

От министерствата на здравеопазването и образованието са категорични в съвместна заповед, издадена снощи - тестването ще се извършва в класните стаи с изключение на децата със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи.

Същевременно стана ясно, че в някои области тестовете за учениците няма да пристигнат до сряда, каквито бяха първоначалните очаквания. Вчера тестове бяха доставени в 13 области.

При това положение някои училища ще върнат малките ученици в клас в сряда, други - в четвъртък, а трети - следващата седмица.

Очаква се просветното министерство да обобщи данните какъв процент от родителите са се съгласили децата им да бъдат тествани. По предварителни данни мнозинството от родителите в София са дали съгласие за тестването.

От днес учениците от 5-ти до 12-ти клас в общините Кърджали, Ардино и Крумовград преминават на ротационен принцип на обучение, защото областта вече е в червената зона по брой заболели от коронавирус. Децата от началния курс ще продължат да ходят на училище.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев