АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЗ И МОН: УЧЕНИЦИТЕ ДО 4 КЛАС ЩЕ БЪДАТ ТЕСТВАНИ В УЧИЛИЩАТА

Тест
08.11.2021 / 21:46

Учениците от 1 до 4 клас ще бъдат тествани за коронавирус в училищата.

Това гласи издадената тази вечер заповед на служебните министри на здравеопазването и на образованието - Стойчо Кацаров и Николай Денков.

Изключение ще се прави за учениците със специални образователни потребности, които ще се тестват по домовете им.

По-рано училищни директори от цялата страна, както и родители поискаха от двамата служебни министри тестването да се прави от родителите в домашни условия.

Според вече официално публикуваната заповед изследването, за да започне тестването два пъти седмично, родителите на на-малко 50% от учениците в паралелката, трябва да са дали своето съгласие за това. Изследването на учениците ще се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора.

За учениците, чиито родители не са дали съгласие за изследване, се организира обучение от разстояние в електронна среда в зависимост от възможностите на училището.

В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Днес на обед изтече срокът, в който родителите на учениците от началния курс трябваше да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid като условие да се върнат в клас.

Най-ранната обсъждана дата за това е 10 ноември. Все още не е ясно данните от декларациите ще бъдат обобщени.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев