АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАБОТОДАТЕЛИ НАПУСНАХА СРЕЩАТА С ВИЦЕПРЕМИЕРА ГЪЛЪБ ДОНЕВ

Гълъб Донев
05.11.2021 / 11:23

По-малко от час след началото на срещата работодателите напуснаха, след като са стигнали до скандал със синдикатите, несъгласни около предложението за увеличаване на минималната работна заплата. Това съобщи на излизане председателят на АИКБ Васил Велев.

Междувременно от синдикалната организация КТ "Подкрепа" заявяват, че те много пъти са акцентирали върху традиционното неглижиране на нуждите на българските граждани и приоритизиране на исканията на частния бизнес от страна на управляващите в страната.

КТ "Подкрепа" предлага мерки, които да отстранят тази несправедливост, съобщават от синдикалната организация.

Синдикатът настоява за увеличение на минималната работна заплата до минимум 50 на сто от средната работна заплата за страната още от 2022 г. Включване на график за увеличение на минималната работна заплата в тригодишната средносрочна програма с цел постигане на средната минимална работна заплата за Европейския съюз, искат от Конфедерацията.

Административно увеличение на минималните осигурителни доходи за всички икономически дейности и професии минимум с ръста на минималната работна заплата през последните три години - 27 на сто, са сред мерките, които предлага КТ "Подкрепа". От синдиката искат увеличение на максималния осигурителен доход на 3750 лв. от 1 януари 2022 г. Увеличението на размера на максималната пенсия на 1500 лв. към момента противоречи на Кодекса за социално осигуряване, тъй като следва да е 40 на сто от максималния осигурителен доход, допълват от синдиката.

КТ "Подкрепа" предлага изготвяне на график за достигане на максималния осигурителен доход до 10 пъти минималната работна заплата в следващите 3 години, именно така по естествен ред ще отпадне и таванът на пенсиите, смятат от синдиката.

Синдикалната организация иска обвързване на предоставяните социални помощи за бизнеса (както във връзка със справянето с последиците от пандемията, така и във връзка с новите европейски помощи по линия на Плана за възстановяване и устойчивост) с изпълнение на няколко критерия от обществен интерес като: нивата на медианната заплата в предприятието да бъде равна минимум на медианната заплата в страната; наличие на КТД в предприятието, което получава социалната помощ.

Въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата от 1 януари 2022 г., въвеждане на диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост, увеличение на корпоративните данъци на 15 на сто от 1 януари 2022 г. и постепенно нарастване до средноевропейски нива в рамките на три години, са сред предложените мерки на синдиката. Ограничаване на износа на електроенергия до размера на излишъка, който националната система произвежда, но не потребява, искат от синдиката. КТ "Подкрепа" се присъединява към исканията, изпратени от КНСБ, по отношение на премахване на ограничението на допустимото ниво на разходи по КФП в размер на 40 на сто от БВП, съгласно Закона за публичните финанси.

Според КТ "Подкрепа" различният подход към бизнеси и граждани беше илюстриран много ярко през последните дни, когато беше прието да се изплащат компенсации на бизнеса (не само за ключовите публични предприятия - ВиК, болници, детски градини и пр.) в размер на 450 млн. лв. само за два месеца, докато отделеният за домакинствата бюджет е в размер на 15 млн. лв. 30 пъти по-малко средства за гражданите. "За разлика от бизнеса, гражданите никога не са настоявали за спешно въвеждане на либерализацията на енергетиката, която е причината за високите цени на електричеството в България през последните месеци. Но именно гражданите, а не бизнесът, ще понесат тежките последствия", допълват от синдиката.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев