АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОЙЧО КАЦАРОВ: НЕ ОБМИСЛЯМЕ ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ

Стойчо Кацаров
03.11.2021 / 15:45

Засега здравните власти не обмислят да въвеждат нови противоепидемични мерки, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю пред "Дневник". Той посочи, че въведеното изискване за зелен сертификат при посещение на редица обекти, е на практика равносилно на затваряне. "Е, по-извратено не може да се каже от това. Президентът и премиерът подкрепят адекватни мерки. Никой не подкрепя починали хора. Тези, които правят така, че да има повече починали, протестират отпред срещу мерките". Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред "Дневник". Поставеният въпрос към него въпрос беше дали президентът и министър-председателят подкрепят заболеваемостта да бъде 900 на 100 хил. население за период от 14 дни. „Информираме президента и министър-председателя за всички решения, които взимаме. Благодарен съм за подкрепата, която имаме от тях, благодарен съм и за критичните им бележки“, посочи здравният министър. "Сегашните мерки са достатъчно строги. Ние практически сме в локдаун. От епидемична гледна точка рискът е един и същ – дали изобщо не работиш или работиш с хора, които не носят риск от зараза", обясни тезата си той.

Допълни, че целта е да се балансира между строгостта на мерките и възможността на хората да водят "някакъв що-годе нормален живот". Отказа да определи брой заболели на 100 хил. души, при които ще се стигне до затягане на мерките като повтори тезата, че се следят поредица от фактори не само брой заразени. Отчете, че въвеждането на зеления сертификат е дало резултат - спряло е нарастването на броя случаи, увеличило се е многократно тестването, много безсимптомни случаи са били уловени и има ръст на ваксинираните.

Отрече предстоящите избори да са причина да не се въвеждат по-строги мерки.

Обяви, че днес предстои да подпише заповед, с която се разрешава на училищата на места с над 500 заразени на 100 00 души да учат присъствено, ако се осигури безопасна среда. Поясни, че това означава учениците и учителите да са тествани.

Стойчо Кацаров заяви, че очаква учениците от 1 до 4 клас да могат да се върнат в клас от 8 ноември. Това ще става след тестване на децата и на учителите. Засега не е известно кой ще прави тестовете. През последната седмица властите дадоха да се разбере, че може и да не ес окаже възможно връщането в училище от тази дата.

Съобщи, че е сключен договор с два доставчика на тестове като са избрани най-щадящите - със слюнка, при които не се бърка в устата на учениците.

От думите му не се разбра кога точно ще има достатъчно тестове, за да получат шанс за присъствено обучение и по-големите ученици, но обяви, че "в следващите седмици" ще има поръчка за по-голяма доставка на тестове.

Напомни, че учениците в общини с ниска заболеваемост си учат присъствено и без тестване.

Автор: Татяна Димитрова, "Дневник"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев