АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗОРАН ЗАЕВ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Зоран Заев
01.11.2021 / 12:43

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви в неделя, че се оттегля от поста си и напуска поста на ръководител на управляващата партия Социалдемократически съюз на Македония. Изявлението на Заев беше излъчено на официалната страница на СДСМ във Фейсбук. Зоран Заев отбеляза, че е горд, че Партията на Социалдемократическия съюз на Македония доведе страната в НАТО, съобщава ТАСС.

"Подавам оставка като министър-председател и председател на Социалдемократическия съюз на Македония“, каза той. „Горд съм, че включихме страната в блока на НАТО“, заяви Заев.

В същото време той посочи, че не смята за необходимо провеждането на предсрочни парламентарни избори и заяви, че ще продължи да изпълнява функциите си като министър-председател до съставянето на нов кабинет. „Ще остана, докато се наложи да помогна за реорганизирането на новото правителство с прогресивно мнозинство, което съществува и може да расте“, подчерта той.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев трябва да информира писмено председателя на парламента, че подава оставка, а оттеглянето му означава и оставка на цялото правителство, съгласно член 93 от конституцията, съобщават македонските медии. След това в срок от 10 дни президентът трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство на партиите, които имат мнозинство в парламента. След това получилият мандата има срок от 20 дни, за да предложи на парламента програма и състав на правителството. Междувременно СДСМ трябва да избере нов партиен лидер, не е известно дали той ще заеме и премиерския пост.

Оставката на Зоран Заев дойде след обявяването на резултатите от местните избори в Република Северна Македония, на които опозицията постигна успех. Заев поздрави опонентите си за победата и каза, че "поема отговорност за подобно развитие на политическите събития, включително и резултатите от изборите".

В неделя в страната се проведе втори тур на местните избори. ВМРО-ДПМНЕ е абсолютен победител на състоялите се вчера местни избори в Република Северна Македония, показват най-новите данни, обявени тази нощ на страницата на Държавната изборна комисия, съобщават македонските медии.

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в 20 общини, сред които Охрид, Битоля, Вевчани, Македонски брод, Ресен, Гевгелия, Радовиш и др. Подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ независима кандидатка Данела Арсовска спечели кметското място в Скопие.

Управляващият СДСМ печели само в седем по-малки общини, Демократичният съюз за интеграция - също седем общини, Алиансът за албанците/Алтернатива печелят две общини, както и партията Беса. Демократическата партия на албанците печели едно кметско място, съобщава БТА.

Източници: ТАСС, БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев