АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Минчо АФУЗОВ Областен управител на област Сливен
01.11.2021 / 09:13

Скъпи съграждани,

Денят на народните будители е специален празник в националния ни календар. В прокламацията за въвеждането му през 1923 година е записано, че това е „празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото“. Изпълнили ли сме тази задача днес?

Днес, на 1 ноември, приключи обявеният от областната администрация конкурс за есе за 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Един безспорно голям българин, за когото най-утешителната мисъл на света е: любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини. В разработките си гимназистите питат: Кой е Раковски? Знаем ли достатъчно за него? От малкото редове в учебниците? Затворени в онлайн обучението? „Търся информация и откривам – страстен патриот, идеолог на освободителното движение, изключителен ерудит, полиглот, владеещ осем езика, блестящ дипломат, военен стратег…И изтръпвам!“, пише деветокласничка. „Той е предпочел България! И сега разбирам: днес повече от всякога имаме нужда от любов един към друг, от любов към дома и близките ни, от любов към майка България. Само така ще се справим!“, казва тя.

Думите на децата ни са като камбана, защото камбаните бият само за важните неща. На днешния празник да поздравим будителите сред най-младите. Понякога те са по-мъдри от възрастните.

Да поздравим учителите, творците, начетената общност на библиотеките и читалищата, защото те вдъхновяват камбаната да говори. Нека тя да звучи по-силно, за да се чува във всеки дом!

С уважение:

Минчо АФУЗОВ

Областен управител на област Сливен

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев