АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛОТОВЕТЕ ОТ 4-ТИ ДО 9-И НА АМ „ХЕМУС“ НЯМАТ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ

 АМ "Хемус" Снимка: Радио Варна
29.10.2021 / 13:26

Няма разрешителни за строеж на лотовете от 4-ти до 9-и на АМ „Хемус“. Това е установила проверка на ГД „Национална полиция“. В същото време са превеждани авансово пари на фирми. Това са част от нарушенията, установени при вчерашната акция в дружеството „Автомагистрали“.

Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков изнесе данни от проверката, която до момента е завършена. Въпреки това обаче продължава да тече и към този момент. Сигналът е получен в Регионалното министерство за нарушения при строежа на лотове от 1 до 9 на АМ "Хемус". В крайна сметка е установено при проверката, че от лот 4 до лот 9 до момента няма издадени разрешителни за строеж и не са започнати отчуждителните процедури.

В същото време Атанас Илков обясни, че проверката е установила, че на фирмите, които се занимават със строежа, са преведени авансово суми. Какви са сумите - за 27 километра на 4-и, 5-ти 6-ти лот са преведени 77 милиона лева авансово, за лот 5 авансово са преведени 91 милиона лева, за лот 6 - 101 милиона лева, а при лотове 7 и 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, а са преведени авансово 92 милиона лв. В хода на проверката е установено, че единствено в 4-ти лот са започнали действията по отчуждаване на земи, през които трябва да мине АМ "Хемус". До момента има разпитани над 150 човека, които са собственици и част от собствениците на земите, през които трябва да мине магистралата.

Вътрешният министър Бойко Рашков уточни, че има установени десетки документи с невярно съдържание, които са издадени до момента около строежа на АМ "Хемус":

"За някои участъци от обекта магистрала "Хемус" никой не знае кой работи и за това има много сериозни причини. За първи път, може би, в историята на България имаме национален обект, който се изгражда - АМ "Хемус", и изграждането на части от този национален обект е с неизвестен извършител".

От своя страна директорът на НАП Румен Спецов уточни, че Агенцията проверява дали операциите са ощетили държавата. Това обаче ще стане ясно на по-следващ етап.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев