АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН ЯНЕВ: ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ НЯМА И НЯМА ДА ИМА У НАС

Стефан Янев
29.10.2021 / 09:39

Предполагам, че до десетина дни децата ще се върнат в клас, заяви служебният премиер. По думите му, родителите, които не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн. Задължителна ваксинация няма и няма да има у нас, каза още Стефан Янев.

Още утре сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците. Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“. „Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, добави премиерът. По думите му, родителите, които не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.

Премиерът изтъкна, че всички усилия на правителството са насочени към това да не се стига до пълен локдаун в страната заради развието на пандемията от COVID-19. Ето някои от акцентите, които изтъкна премиерът Янев в интервюто си:

"И усилията на служебния кабинет са насочени именно в тази посока - да пазим живота и здравето на хората чрез създаване на условия, повишаване капацитета и способностите на здравната система, така че тя да може да реагира на разразилата се в момента здравна криза, точно поради повишеното ниво на заболяемост".

"Мерките бяха щадящи, за да може бизнесът да работи, икономиката да работи, хората да бъдат сравнително спокойни и сравнително в състояние да водят нормален начин на живот в условията на такъв тип заболяване".

"Затова и последните мерки, които бяха приети с наложените в най-общо казано в езика, в ежедневния език -зелен сертификат, всъщност това са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, в опит да се намери онази т.н. скрита заболеваемост с много по-голям обем тестове, много повече хора се тестват, допълнително се ограничава достъпът до обществени места, където може да се предава заразата".

"Добрата новина е, че след приемането на последните мерки имаме много по-голям обем от хора, които се тестват на ежедневна база, 50 000-60 000, които дават една много по-добра представа за това как се развива разпространението на болестта и съответно могат да се вземат адекватни мерки в това отношение".

"Изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени така, както са планирани. В това отношение не може да има тема за размисъл".

Янев посочи, че кабинетът работи в посока да избегне пълно затваряне и че, според него, данните след въвеждането на по-строгите мерки показват, че пикът на заболеваемостта върви към плато. Посочи още, че изборите ще се проведат нормално. Призна, че кабинетът не се е справил добре с комуникирането на мерките към хората и бизнеса и че вече е изразил своята "самокритика".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев