АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЧЕ СА ЯСНИ ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ИЗЛОЖБА ЗА ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Националната изложба за изобразително изкуство
27.10.2021 / 15:40

Определиха тазгодишните носители на наградите от Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен за 2021 г. Форумът е част от програмата на Община Сливен за отбелязване на празника на града – Димитровден. Заради усложнената епидемична обстановка в страната, тази година официално откриване на изложбата и традиционното награждаване на отличените автори, бяха отменени.

Селектирането на творбите за участие и наградите бяха определени от жури на 19 октомври тази година. В състава му влязоха: председател – Антон Стайков и членове: Деля Чаушева, Минчо Панайотов, Николай Колязов и д-р Румена Калчева.

Носителят на голямата награда „Сирак Скитник“ тази година е Елизар Милев с диптих „Огън и лед”.

Отличените в категория „Живопис“ са:

Мария Райчева – „Детство II” – първа награда;

Албена Щениовска Еглофф – „Преднамерна дистанция II” – втора награда и трета за Мартина Караиванова с „Въздушни течения”.

Авторът, отличен с първа награда в категория „Графика“, е Снежина Бисерова с „Natura Sacra III”. Втората награда е за Дарина Цурева – „Вълна”. Носителят на трета награда е Станислав Божанков с „Фрагменти X”.

В категория „Скулптура“ с първа награда е отличен Елизар Милев – диптих „Огън и лед”. Втората награда е за Кунчо Кунчев – „Торс”, следван от Надя Текнеджиева с „Кораб”.

Носителят на наградата в категория „Неконвенционални форми“ е Лилия Моллова с „Душа в клетка”. С наградата за млад автор е отличена Петра Димитрова – „Паякообразен кран”. За носител на наградата за сливенски автор е определена Борислава Захариева – „Карандила –червено небе”.

Момчил Георгиев с „Плаващите снимки на художниците” е носителят на наградата на Съюза на българските художници.

Организатори на Националната изложба за изобразително изкуство са: Община Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“, Съюз на българските художници – Представителство-Сливен, Дружество на художниците-Сливен, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев