АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧИТЕЛИ ОТКАЗВАТ ДА ТЕСТВАТ ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Тест
26.10.2021 / 18:48

Засега няма никаква подкрепа за мярката, която може да върне учениците в класните стаи. МОН е в безизходица - никой не иска тестовете, никой не иска да ги прави, но и не иска децата да са у дома

Идеята децата да се върнат в класните стаи срещу двуседмично тестване с щадящи тестове бе моментално охулена от учители и родители. "Как един учител ще прави тестове на 25 деца за 12 минути?", "Това няма да проработи", "Няма да дам да правят експерименти с детето ми!" - това са само част от забележките, последвали вчерашната пресконференция на министрите на здравеопазването и образованието.

Вчера Стойчо Кацаров и Николай Денков обявиха, че до понеделник могат да върнат децата от първи до четвърти клас в училищата, но при условие да бъдат тествани два пъти седмично за коронавирус. Двамата не можаха да дадат ясни обяснения как точно ще се правят тестовете и от кого, с което породиха вълна от недоволство и подозрения, въпреки че такова тестване е практика в почти цяла Европа.

Просветният министър Николай Денков заяви пред БНТ, че свиква заседание на отраслов съвет, на който да бъде обсъдено как точно да се извършва тестването в училище. Най-вероятно това ще става в първия учебен час в понеделник и четвъртък под контрола на учителите, като при най-малките педагозите ще имат помощ от един-двама възрастни. Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение, каза още просветният министър. Какво е известно за това начинание до този момент?

Кой ще тества децата?

Най-големи са споровете кой ще тества децата - учителите, родителите или медицински лица. "Учителите не са готови да взимат проби от учениците, защото нямат необходимата квалификация. Никой от нас не е медицинско лице, не е парамедик", коментира пред Би Ти Ви директорът на 70 ОУ "Св. Климент Охридски" Величка Таседжикова. По думите ѝ ако учителите трябва да тестват учениците, ще има забавяне в началото на учебния ден. "Започваме часове в 8 ч., ако трябва учителят да прави тестове, които отнемат 12 минути, ако има примерно 20 ученици, кога ще започнат точно учебните часове?", пита тя. Вчера министрите успокоиха, че два пъти седмично подобно закъснение не е кой знае какъв проблем.

"Нека всеки родител си представи за момент как стои пред 30 деца, които плюят в някакви кутийки, а след това трябва да минава и прави пробата, защото колко първолаци ще се справят с пипетката, флакончето и тестера, без да ги изпуснат, бутнат или разлеят", пита учител в социалните мрежи. "На учителите не им е работа да правят тестове", казва друг преподавател.

Други обаче са на мнение, че във времена на пандемия всеки трябва да поеме своята отговорност. "Не е нужно медицинско лице, за да плюеш в торбичка и да пуснеш две капки реактив. Има бол тестове, които всеки може да си купи от аптеката. Точно заради това, че никой не иска да се занимава, цялата идея ще отиде на кино", ядосват се други.

"Ще е предизвикателство за учителите, но трябва да се обясни, че това тестване ще се случва само при много високи нива на заболеваемост, а не до края на учебната година, и то, за да има присъствено обучение. Трябва да се прояви гъвкавост - може часовете да започват малко по- късно. Повече ще загубим, ако децата стоят 2 седмици вкъщи, отколкото време ще загубим сутрин 2 пъти седмично", казва и Пламена Николова от Национална мрежа за децата пред Би Ти Ви.

"Невъзможно е учителят да събере 28 деца в класната стая и първият му час да премине в тестване. Не мога да си представя как ще се случи това", коментира пред Нова тв и директорът на 107 училище в столицата Данко Калапиш. Той препоръчва практиката в Гърция, където тестове се раздават на родителите за месец напред и те тестват децата си вкъщи. "Има много родители, които не вярват във вируса, те определено ще фалшифицират тези тестове", коментира Цветина Петрова от "Родители за безопасно образование" пред Нова тв.

Вариантът с включване на доброволци в класните стаи, които да помагат на учителите при тестването, също се оспорва - той пък нарушавал мерките за безопасност, които ограничават до минимум външните хора с достъп до сградите на училищата.

Как го правят в чужбина?

В Англия например учениците се тестват в сряда и неделя, но вкъщи (с клечка в носа). В Германия тестването пак е два пъти в седмицата, но в училище. "В Германия децата сами отделят слюнка в контейнера, който им е даден, след което бива събиран и тестван от медицинско лице. Ангажиментът на учителите е просто да организират децата", обясни епидемиологът Христиана Бацелова пред Би Ти Ви. В Австрия е още по-строго - веднъж учениците се тестват с антигенен тест в училище, и два пъти - с PCR вкъщи, но задължително с включена камера, за да се докаже извършването на теста.

Къде ще се правят тестовете?

Министерството на образованието не е обявило къде ще се провеждат тестовете. Ако е в класните стаи, според учители възниква риск от заразяване. Ако пък е навън, сутрин температурите вече са твърде ниски за такива процедури, опасяват се други. "От това, което чувам, в училището трябва да влязат деца, които не са дали позитивен тест, т.е. самото тестване трябва да е извън училището", предполага Таседжикова.

Още неясноти

"Аз призовавам и МЗ, и МОН да излязат с много ясна информация и да отговорят на всички въпроси на родителите, защото те са абсолютно резонни. Не знаем ще трябва ли да се потвърждава положителен резултат с PCR и какви ще бъдат последствията", коментира Пламена Николова от НМД. Спорна за някои е и разпоредбата, според която ако един ученик се окаже положителен, цялата паралелка няма да се карантинира, както досега. "Ако тестването е в класната стая, нали той вече ще е имал контакт със съучениците си?", чудят се мнозина.

Съпротива

"Моето дете не е собственост на държавата. То няма да бъде експеримент в нечии ръце. Няма да бъде ползвано като стока, за да си получи някой комисионната. Изтеглям си детето дистанционно. Ако има проблем, ще е частен ученик. Ако има проблем, ще му осигуря домашно обучение, като пътьом прекратя трудовия си договор, защото няма как да преподавам пълноценно 18 предмета на детето ми и да преподавам по 18-20 часа и на други деца", коментира в социалните мрежи д-р Яна Шишкова, учител по китайски език в 138 СУ в София.

Държавата на "Не" - тата

"Държавата Не..лгария. Това е най-малкото. На какво казахме "Да"? Едно единствено нещо поне. Важното е някой друг да е виновен, въпреки че това с нищо не подобрява битието ти", реагира емоционално във фейсбук директорът на 51 училище в столицата Асен Александров.

Източник: segabg.com

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев