АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРОПЕРАТОРИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ В СОФИЯ

Пртест на  туроператори
26.10.2021 / 08:14

Туроператори излизат на протест пред Министерство на туризма. Те настояват да бъде отворена процедура за подпомагане на фирмите със сумата от 42 милиона лева.

Тези средствата трябва да бъдат използвани и за обезщетенията към клиентите за неосъществени пътувания

В последния актуализиран бюджет от Народното събрание бяха гласувани 71 000 000 лв. за туризма. От тях в момента има процедура само за 30 000 000 лв., а за останалите, според туроператорите, няма сигурност, какво ще се случи.

Въпреки срещата, проведена с ресорния министър Стела Балтова през миналата седмица, туроператорите излизат на протест.

Причината пояснява Павлина Илиева - председател на сдружение „Бъдеще за туризма“:

„В момента нямаше твърда позиция, която да каже: "да, аз ще направя всичко възможно за да отворя тази процедура и да могат нещата да се случат. Такъв отговор не получихме. Да, получихме уклончиво два варианта на работа - евентуално, ако се промени нормативната база, трябва да дойде Народно събрание, то да го изгласува и съответно ние да кандидатстваме, отваряне на процедурата. Ориентировъчно във времето, всичко това означава някъде към януари и това е под едно голямо условие, ако временната рамка бъде продължена“.

Гласуваната помощ за туроператорите трябва да се усвои през 2021 година. Ако това не се случи, средствата ще се върнат в бюджета и няма да достигнат до фирмите, се опасяват туроператорите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев