АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

COVID ТЕСТОВЕ ЗА ДЕЦАТА ЗА ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ

Стойчо Кацаров и Николай Денков
25.10.2021 / 10:37

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят проект на постановление на МС за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за най-малките ученици, така че да се осигури връщането им в клас. Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

"Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата на училище. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове“, коментира министърът и допълни, че не е сигурно дали тестовете ще бъдат доставени дотогава.

По думите му желанието е да се осигурят тестове за децата от 1 до 4 клас поне за месец.

Децата няма да имат досег с каквото и да е медицинско изделие, всичко ще бъде максимално щадящо, увери здравният министър. "Тестването се прави не само в интерес на образователната система, а на хората, на родителите, на децата, на бабите и дядовците на децата, защото ако по този начин успеем да открием, че дадено дете е носител на вируса, така ще предпазим и неговите близки и съученици", изтъкна още министър Кацаров.

Образователният министър Николай Денков, който също участва в брифинга, се обърна с молба към родителите да съдейтстват да проработят новите мерки, като разрешат тестването на децата.

"Наложи се рязко да променим мерките защото минахме границите на заболеваемостта. Основната трудност, с която се сбълскваме с нашата система са две различни обществени мнения, които трябва да се обединият за да проработи новия подход. Новият подход е филтър на входа на училището, безопасна среда, така че който иска си праща децата, който иска ги държи в къщи на домашно обучение. За да се случи това, ние имаме подкрепа от родителите за използването на щадящите тестове. Те и сега бяха на лице, но родителите не искаха тестовете да бъдат използвани", изтъкна Денков. За учителите ще бъде задължително наличието на зелен сертификат.

От Националната мрежа за децата обявиха, че приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа. От организацията са предложили този подход на властите още преди началото на учебната година. Целта е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши още повече и се наложи други сектори да затворят.

От неправителствената организация напомнят, че ако родители са против тестването, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев