АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНАКИ СТОИЛОВ ПОДКРЕПИ НОМИНИРАНАТА ЗА ШЕФ НА ВКС ГАЛИНА ЗАХАРОВА

 Галина Захарова
21.10.2021 / 12:46

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов няма да издига своя номинация за нов председател на ВКС.

Той каза, че няма да се възползва от това свое правомощие заради качествата и авторитета на заместник-председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, която е първата номинация за председател на върховната съдебна инстанция.

Тя получи почти единодушната подкрепа на колегите си в съда. Заради качествата и авторитета ѝ служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който също може да номинира, обяви, че няма да се възползва от това свое правомощие:

"Тя е преминала през всички нива на съдебната система, показала е достойно поведение, включително във ВСС, когато не е съгласна с негови решения, получила е доверието на своите колеги в рамките на процедурата. Тази кандидатура наистина заслужава подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква своя собствена инициатива".

Право на номинация имат и представителите на Съдийската колегия. Последната възможност за внасяне на кандидатури е на заседанието на Висшия съдебен съвет следващия четвъртък.

От 84 присъствали на Пленума на Върховния касационен съд 83-ма са подкрепили Захарова.

Тя не е взела участие в гласуването.

Номинирана е от Търговската и Наказателната колегия на съда заради нейния професионализъм, принципност и почтеност.

Подкрепа Галина Захарова е получила и от Гражданската колегия. Според магистратите време е за жена начело на Върховния касационен съд. "Нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности дама!“, пише в предложението.

Захарова е дългогодишен наказателен съдия. В момента е заместник-председател на Върховния касационен съд. Бивш член е на Висшия съдебен съвет, но подаде оставка предсрочно в знак на несъгласие с кадровата му политика.

Освен Пленума на Върховния касационен съд номинации могат да правят трима члена на Съдийската колегия и правосъдният министър. Дали ще се възползват, ще е ясно най-късно след седмица.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев