АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИРОСЛАВА ТОДОРОВА: СПОРЕД ЕСПЧ БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ ПОД ЗАКОНЕН ПРЕТЕКСТ СА ПОСТИГНАЛИ НЕЗАКОННА РЕПРЕСИЯ

 Мирослава Тодорова
20.10.2021 / 11:04

"Историята е от 2013 година, но сюжетът започна доста по-рано, но няма как да бъдат забравени тези събития, още повече, че нещата продължават у нас в същата логика, независимо от промените и не сме се справили с всички проблеми, които са посочени в решението на съда", коментира пред БНР съдия Мирослава Тодорова за осъдителното решение срещу България в Европейския съд по правата човека по нейна жалба.

Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Осъдителната присъда срещу България е в Европейския съд по правата на човека по жалба на съдията от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбург заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност.

Да припомним, че Тодорова сезира Съда в Страсбург след поредица от дисциплинарни производства, които ѝ бяха образувани заради личните ѝ и тези на Съюза на съдиите критични позиции към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на съдебната система.

"Обезщетението не би трябвало да бъде централният въпрос, върху който трябва да се фокусираме. По-важното е след подобни решения да се разбере какво трябва да бъде направено, за да не случват повече такива неща. Мисля, че това е първото осъдително решение по жалба на съдия срещу България.

То е важно и защото за първи път по българско дело Европейския съд по правата на човека осъжда държава членка на Съвета на Европа, че са използвани легални средства за постигане на паралегални цели. Това е основният аспект на това дело. Това е всъщност едни от големите му приноси", заяви още в "Преди всички" Тодорова.

"Стига се до заключение, че българските институции - ВСС и Инспекторатът към него, ВАС са злоупотребили с властта си и са допуснали развитие на едно дисциплинарно производство срещу съдия, водено не заради целта, която се преследва в закона, а за да накаже за критични позиции.

Затова Европейския съд по правата на човека по същество казва, че българските държавни органи под законен претекст са постигнали незаконна репресия, обобщи Мирослава Тодорова.

По думите ѝ това е и един от централните ни български проблеми, тълкувайки и решението на съда.

Тодорова каза, че решението постига удовлетворяването ѝ като жалбоподател.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев