АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ЗАКРИВА ПОСТОЯННОТО СИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В НАТО

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров
18.10.2021 / 18:10

Причината за крайната мярка е фактът, че по-рано този месец НАТО отне акредитациите на осем служители в руското представителство, като ги обвини в шпионаж.

От първи ноември Русия закрива постоянното си представителство в НАТО, както и представителството на Алианса в Москва.

Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция в понеделник, цитиран от ТАСС.

"На практика заради целенасочените действия от страна на НАТО нямаме налице необходимите условия за елементарна димполатическа работа и в отговор на действията на пакта преустановяваме работата на своето представителство в НАТО, както и на главния ни военен представител", отбеляза Лавров.

"Буквално днес ние обявихме решението си. Международният секретариат на НАТО вече е уведомен", добави министърът.

Дейността на военната мисия за връзка на НАТО в Москва също ще бъде преустановена, уточни още Лавров.

"В отговор на действията на НАТО прекратяваме дейността на Военната мисия за връзка на НАТО в Москва, акредитацията на нейните служители се прекратява от 1 ноември", поясни Лавров.

Освен това се прекратява работата на Информационното бюро на НАТО в Москва, което бе учредено при посолството на Кралство Белгия.

"Ако възникнат някакви екстрени въпроси, натовците могат да се обръщат към нашия посланик в Белгия", обясни още министърът.

Лавров констатира, че Москва не може да продължи да се преструва, че са възможни някакви промени в перспективите за отношенията с пакта.

"НАТО не е заинтересована за никакъв равноправен диалог и за никаква съвместна работа. След като това е така, ние не виждаме някаква нужда да се преструваме, че в обозримо бъдеще са възможни някакви промени, защото НАТО вече заяви, че такива промени са невъзможни. На практика в резултат от целенасочените действия от страна на НАТО ние не разполагаме с условия за елементарна дипломатическа дейност", категоричен бе Лавров.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев